Sesizarea lui Iordache privind completurile specializate ale ÎCCJ, admisă cu 5-4/ Care sunt consecintele asupra dosarelor
Sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate ale ÎCCJ a fost admisă cu majoritate. 5 dintre cei 9 judecători au considerat că este vorba despre un conflict juridic între Parlament și ÎCCJ.
Potrivit unor surse din sistem, consecințe ar fi fost asupra cauzelor care nu au fost judecate definitiv, unele urmând să fie rejudecate. Cele în care s-au dispus sentințe definitive nu vor fi rejudecate.
Decizia, după 5 amânări
Curtea Constituțională a României a dezbătut, miercuri, în noua formulă, situația completurilor specializate ale ÎCCJ. Decizia a fost luată după ce pronunțarea a fost amânată de 5 ori, iar ulterior dezbaterile reluate.
Pe 25 martie, Florin Iordache, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă pe tema completurilor specializate de la ÎCCJ. Iordache a făcut această sesizare în perioada în care preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, i-a delegat obligațiile. Scopul acestei mișcări a fost anularea condamnării în primă instanță a fostului lider PSD în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
Florin Iordache a sesizat CCR în perioada în care a preluat, temporar, atribuţiile de preşedintele al Camerei Deputaţilor de la Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a invocat situația completurilor de 3 judecători ca motiv de apel, însă a fost condamnat definitiv înainte de decizia CCR la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.
Specialiști din sistemul judiciar spun că Liviu Dragnea nu va putea contesta decizia de condamnare în cazul unei admiteri a sesizării de către CCR, întrucât o contestație în anulare ar putea viza doar ultima sentință dispusă, adică cea dispusă de completul de 5 judecător
Foto: Inquam Photos/ George Călin