Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


DOCUMENT Sesizare la Inspecția Judiciară pe numele lui Bogdan Pîrlog – Mai mulţi procurori militari îl acuză că prejudiciază reputația sistemului judiciar

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 aprilie 2021 Etichete: , , ,

Mai mulți procurori militari au transmis o sesizare Inspecției Judiciare prin care solicită sancționarea procurorului militar Bogdan Pîrlog, ca urmare a unui comunicat de presă transmis prin intermediul asociației pe care o conduce, în care este menționată necesitatea reformării parchetelor militare. Sursele Main News precizează că sunt 39 de semnatari ai sesizării, foști și actuali procurori militari. 25 dintre aceştia sunt în activitate, cei mai mulţi provenind de la Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti. Obiectul abaterii invocate se referă la posibile fapte „care aduc atingere onoarei, probității profesionale ori prestigiului justiției”.

Sesizarea

„Conform ”analizei” efectuate de către domnii Pîrlog Bogdan Ciprian și Lia Sorin Marian, procurorii militari (cel puțin, cei care au dobândit această calitate anterior anului 2017) au ”o înțelegere redusă a ceea ce presupune o activitate de urmărire penală la un standard probatoriu corespunzător realităților actuale”, iar media lor profesională este una ”oricum scăzută”. De asemenea, acestora ”le lipsea (sic!) voința și capacitatea profesională să își îndeplinească la un nivel minim obligațiile profesionale”, iar resursa umană a parchetelor militare este deficitară nu numai cantitativ, ci și calitativ, fiind ”incapabilă să abordeze cazuistica de complexitate medie și ridicată” și aflată într-un ”proces ireversibil de deprofesionalizare”. Procurorii militari sunt înfățișați publicului ca fiind ”privilegiați ai sistemului, care nu ar fi putut face față profesional în nicio altă unitate de parchet din cadrul Ministerului Public”.

În ceea ce îi privește pe procurorii militari proveniți din rândul militarilor, aceștia au fost admiși în profesie ”fără să promoveze vreun concurs sau examen”, nu se raportează la recompensele specifice magistraților, ci la ”sistemul de grade și recompense de natură militară”. Pe acești procurori îi caracterizează în mod special ”obsesia” pentru obținerea gradului de general, ceea ce, în viziunea autorilor textului, ”presupune o serie de demersuri netransparente, de natură informală, personală și care plasează parchetul într-o poziție subordonată Ministerului Apărării Naționale”.

Cei doi procurori omit, însă, să menționeze că unul dintre ei (domnul Pîrlog Bogdan Ciprian) a pierdut recent concursul pentru funcția de prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, funcție pentru ocuparea căreia a intrat în competiție chiar cu unul dintre acești procurori ”proveniți din cadrul militarilor” (general de brigadă magistrat Corbu Ionel), acesta din urmă fiind cel care a câștigat concursul”, se menţionează în document.

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW