Thursday, December 12, 2024
Jurnalism corect


Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, amenințare pentru Republica Moldova:

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 noiembrie 2024 Etichete: , ,

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a caracterizat Ucraina drept un „stat eșuat” în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul unei reuniuni a șefilor serviciilor de securitate din Comunitatea Statelor Independente (CSI) desfășurată la Moscova. Potrivit agenției RIA Novosti, Narîșkin a acuzat Ucraina că s-a lăsat atrasă de mirajul integrării europene și a devenit o unealtă principală a Statelor Unite împotriva Rusiei. În opinia sa, Republica Moldova urmează un traseu similar, criticând guvernul condus de Maia Sandu pe care l-a descris drept un „regim totalitar”.

Narîșkin a subliniat că politicile Maiei Sandu au creat o divizare profundă în societatea moldovenească. Totodată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a susținut că autoritățile moldovene încearcă să apropie Republica Moldova de NATO, transformând-o într-un punct logistic pentru sprijinirea armatei ucrainene.

În cadrul conferinței, Narîșkin a exclus posibilitatea unui armistițiu în stilul celui din Coreea din 1953, afirmând că Rusia își dorește o pace „solidă și de durată” care să garanteze securitatea țării, dar și a întregului continent european. Potrivit acestuia, o astfel de pace presupune eliminarea cauzelor conflictului, referindu-se la „politicile agresive ale NATO” din apropierea granițelor rusești.

Narîșkin a reiterat deschiderea Rusiei pentru negocieri, menționând că președintele Vladimir Putin a prezentat condițiile Moscovei încă din luna iunie. Acestea includ retragerea trupelor ucrainene din regiunile anexate de Rusia (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO și încetarea ostilităților. Kremlinul a indicat că, dacă aceste condiții vor fi îndeplinite, Rusia este dispusă să încheie imediat un armistițiu și să înceapă negocieri.

Cu toate acestea, Ucraina și aliații săi occidentali au respins ferm această ofertă, considerând-o o cerere de capitulare din partea Kievului. Președintele Putin a declarat recent că este dispus să discute rezolvarea conflictului cu Donald Trump, în eventualitatea în care fostul președinte american va reveni la putere, întrucât acesta a afirmat că poate pune capăt rapid războiului din Ucraina.

foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW