Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Serviciile ucrainene anunţă că au dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Preşedintele urma să fie luat ostatic chiar de către cei care îl păzeau şi apoi trebuia ucis

By news.ro , in Stirile zilei , at 7 mai 2024

Serviciul ucrainean de securitate SBU a anunţat marţi că a prins agenţi ruşi infiltraţi în cadrul serviciului ucrainean de pază de stat (UDO) care plănuiau asasinarea preşedintelui şi a altor înalţi oficiali guvernamentali.

„Contraspionajul şi anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de eliminare a preşedintelui Ucrainei şi a altor reprezentanţi ai conducerii militare şi politice de vârf”, a declarat SBU pe Telegram.

Şeful SBU, Vasil Maliuk, spune că un număr limitat de persoane au ştiut despre operaţiunea specială de demascare a agenţilor inamici, iar el personal a controlat cursul acesteia. Atacul ar fi trebuit să fie un „cadou pentru Putin cu ocazia învestirii sale”.

Potrivit Ukrainskaia Pravda, doi colonei din cadrul Departamentului de Protecţie a Statului au fost găsiţi vinovaţi de înaltă trădare şi de complicitate la atac terorist.

Planurile urmau să fie puse în aplicare de către o reţea de agenţi, care a fost demascată în prealabil de către SBU cu ajutorul conducerii Departamentului de Protecţie a Statului. Reţeaua, ale cărei activităţi erau supravizate de FSB de la Moscova, îi includea pe cei doi colonei ai Departamentului de Protecţie a Statului, care „scurgeau” informaţii clasificate către Rusia.

Astfel, Moscova dezvolta în mod activ planuri de eliminare a preşedintelui Zelenski, iar una dintre sarcinile reţelei de informaţii a FSB era să găsească în rândul militarilor apropiaţi de securitatea preşedintelui persoane care ar fi fost dispuse să-l ia ostatic pe şeful statului şi apoi să-l ucidă.

Pe lângă Zelenski, Moscova plănuia să îi elimine pe şeful SBU, Vasil Maliuk, pe şeful GUR (serviciul de spionaj al armatei), Kirilo Budanov, şi pe alţi oficiali de rang înalt. Budanov ar fi urmat să fie eliminat înainte de Paşte.

PLANUL INAMICULUI

Potrivit serviciilor ucrainene, planul inamicului era următorul: mai întâi, agentul recrutat trebuia să observe mişcările persoanei protejate şi să transmită informaţii inamicului. Coordonatele locaţiei în care urma să se afle oficialul urmau să fie folosite pentru a lansa un atac cu rachete. Apoi, urmau să-i atace cu o dronă pe cei care mai rămâneau la locul atacului. După aceea, ruşii plănuiau să lovească cu o altă rachetă, inclusiv pentru a distruge urmele dronei.

Agentul ar fi fost înarmat de un colonel al UDO, care a adus personal la Kiev drone fără pilot, încărcături pentru lansatorul RPG-7 şi mine antipersonal MON-90. SBU a înregistrat deplasările colonelului într-o altă regiune a Ucrainei pentru a lua drone şi explozibili, precum şi conversaţiile dintre potenţialul terorist şi „supervizorul” său din FSB. Ţinta atacului ar fi urmat să fie una dintre casele private din regiunea Kiev, unde ar fi trebuit să se afle un oficial ucrainean de rang înalt, a precizat Biroul Procurorului General.

Intenţiile au fost însă demascate şi documentate în timp util de către agenţiile de aplicare a legii din Ucraina, complotul a fost împiedicat, iar suspecţii au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi. În timpul percheziţiilor la domiciliile acestora, SBU a găsit obiecte şi documente cu dovezi ale operaţiunii clandestine pe care o puneau la cale.

ZELENSKI, VIZAT PERIODIC DE COMPLOTURI

Un anunţ similar al unui complot de asasinare a lui Zelenski fusese făcut şi luna trecută, când ofiţerii ucraineni de aplicare a legii, în cooperare cu omologii din Republica Polonă, au reţinut un cetăţean polonez, suspectat că ar fi fost dispus să acţioneze în favoarea serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi s-ar fi oferit să îl asasineze pe preşedintele Ucrainei.

Şi în august anul trecut serviciul de securitate al Ucrainei anunţa că a arestat o femeie, cetăţean rus, care ar fi fost implicată într-un complot pentru asasinarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o la Mikolaiv.

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW