Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Serghei Lavrov: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu face „o mare diferență”

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 mai 2022

După Vladimir Putin, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, minimizează aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Oficialul rus susține că „nu o să fie vreo diferență”, relatează Sky News.

Luni, Vladimir Putin a părut să renunțe la amenințările voalate anterioare și a declarat că nu are „nicio problemă” cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO, deoarece aceste țări nu reprezintă o amenințare pentru Rusia.

Menținând aceeași linie cu președintele rus, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat astăzi că eventuala intrare a națiunilor nordice în alianța militară occidentală nu ar face „o mare diferență”.

„Finlanda și Suedia, precum și alte țări neutre, participă de mulți ani la exercițiile militare ale NATO. NATO ia în considerare teritoriul lor atunci când planifică avansările militare spre est. Deci, în acest sens, probabil că nu există o mare diferență. Să vedem cum este folosit teritoriul lor în practică în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a afirmat Lavrov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni, 16 mai, că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia „nu este o problemă pentru Rusia”, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a menționat el, citat de Agerpres.

Însă liderul de la Kremlin a atras atenţia că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de „infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze.

Context

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat luni, 16 mai, că Suedia se va alătura Finlandei pentru a cere aderarea la NATO, în urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, o decizie istorică, ce vine după mai mult de 200 de ani de nealiniere militară în țara nordică.

„Vom informa NATO că dorim să devenim membru al alianței”, a declarat premierul Magdalena Andersson, citată de Washington Post.

Decizia Suediei vine după ce Finlanda, țara vecină, a anunțat duminică că va încerca și ea să se alăture alianței formate din 30 de țări.

Opinia publică din ambele țări era ferm împotriva aderării la NATO înainte de invazia rusă din Ucraina din 24 februarie, dar sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut rapid după aceea.

Foto: Facebook/ Serghei Lavrov

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW