Separatiștii pro-ruși din Ucraina merg înainte cu așa-zisele referendumuri de alipire la Federația Rusă
Separatiștii pro-ruși din Donetsk și Lugansk au anunțat marți, 20 septembrie, că așa-zisele referendumuri pentru alipirea celor două teritorii ucrainene la Federația Rusă vor fi organizate în perioada 23-27 septembrie, relatează Interfax. În regiunile Zaporojie și Herson, separatiștii au anunțat că vor susține referendumuri similare, însă nu au anunțat data.
Președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Vyacheslav Volodin, a anunțat deciziile separatiștilor în timpul unei sesiuni plenare.
„Dacă, în condițiile în care va fi o exprimare directă a voinței lor, zic că vor să fie parte din Rusia, îi vom susține”, le-a transmis Volodin parlamentarilor ruși.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a transmis că așa-zisele referendumuri „nu vor schimba nimic”.
„Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal teritoriile Ucrainei. Ucraina are toate drepturile pentru a-și elibera teritoriile și le va elibera fără să țină cont de ce spune Rusia”, a transmis Kuleba, pe Twitter.
Herson și Zaporojie sunt două regiuni localizate în Sud-Estul Ucrainei și care se află între celelalte teritorii ocupate de ruși încă din 2014, Lugansk, Donetsk și Crimeea. Forțele ruse le-au capturat la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei.
Cu 2 zile înainte de invazie, Vladimir Putin a recunoscut așa-zisa independență a regiunilor Donetsk și Lugansk.
Modelul așa-ziselor referendumuri a mai fost folosit în 2014 în peninsula Crimeea și a stat la baza anexării regiunii de către Federația Rusă.
„Cetățenii din regiune au aceste planuri. Nu noi organizăm referendumuri”, este poziția Kremlinului, transmisă pe parcursul invaziei ruse în Ucraina.
Apelurile liderilor separatiști, de a organiza referendumuri în Donetsk și Lugansk pentru alipirea la Federația Rusă, creează panică în rândul apropiaților și factorilor de decizie ai Kremlinului, susține think-thank-ul american Institute for the Study of War, în analiza de marți.
ISW arată că Rusia nu controlează complet cele două regiuni, astfel că anexarea celor două teritorii ar crea o problemă pentru Federația Rusă, întrucât ar trebui să le ceară forțelor ucrainene să „elibereze așa-zisul teritoriu rus”, ceea ce ar reprezenta o poziție umilitoare pentru Moscova.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea