Thursday, January 27, 2022
Jurnalism corect


Sentința din cazul Țăndărei, comentată de BBC. Polițistul care a condus ancheta din UK: „Știu că dovezile sunt acolo, am văzut-o cu proprii mei ochi”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 24 decembrie 2019 Etichete: , ,

Decizia judecătorilor Curții de Apel Mureș care au hotărât achitarea celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei, a făcut subiectul presei străine. Polițistul britanic care a condus acnheta din Regatul Unit a spus, pentru BBC, “că dovezile sunt acolo”, asta în condițiile în care la noi instanța spune că “faptele nu există”.

“Instanța românească susține achitarea suspecților de trafic de minori din Marea Britanie.(…) Cazul s-a concentrat în jurul satului Țăndărei din sud-estul României. Victimele și suspecții erau membri ai comunității romilor români”, se arată în articolul BBC.

Bernie Gravett este unul din cei care a condus ancheta din Marea Britanie. Acesta a declarat pentru BBC că a trimis foarte multe probe omologilor din România

„Știu că dovezile există. Le-am văzut chiar eu. În Marea Britanie am condamnat 120 de persoane implicate în rețele de trafic de persoane, dar în România nu a fost făcută nicio condamnare”, a declarat pentru BBC, Gravett.

Operațiunea din 2010 a implicat intervenția a 300 de polițiști români și britanici și aproximativ a 30 de raiduri, relatează AFP.

Dosarul Țăndărei este primul caz de acest fel investigat de poliţiştii români şi de cei englezi. Autoritățile urmăreau încă din 2008 destructurarea unei uriașe rețele de traficanți de copii din Țăndărei. Conform rechizitoriului de atunci,  procurorii cercetau traficarea a 181 de copii din comunitățile rome din România, în Marea Britanie, unde erau puși să cerşească şi să fure.

În timp ce în România au fost identificate 26 de membrii ai rețelei, în Anglia au fost descoperiți 120, toți fiind prinşi şi arestați. La noi, doar o parte din membrii grupării au fost arestaţi şi puşi sub acuzare, însă au fost eliberați rapid după câteva luni.

Judecătorii de la Curtea de Apel Mureș au decis, luni, achitarea celor 25 de inculpați trimiși în judecată de DIICOT în dosarul Țăndărei, caz care, în urmă cu aproape 10 ani, a șocat întreg continentul și chiar a adus modificări la nivelul legislației europene.

sursa foto: NewsMaker 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW