Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Senatul a adoptat inițiativa legislativă prin care se acordă o pensie de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza coronavirusului

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă care prevede acordarea pensiei de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu virusul Covid-19.

De această pensie vor beneficia copiii cadrelor medicale de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani.

Potrivit proiectului, pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva pandemiei de coronavirus  „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Totodată, copiii cadrelor medicale care au decedat beneficiază de plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

 „În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participat la acţiuni medicale împotriva Covid 19 se instituie ziua personalului medical care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă a fost depusă de social-democrați în urmă cu o lună. Din totalul de 136 de senatori, și-au exprimat votul 130.

Proiectul poate fi consultat AICI

Medici: Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănatății

Alianța Medicilor din România a transmis, sâmbătă, o scrisoare deschisă adresată „tuturor decidenților”, prin care solicită acordarea unei pensii de urmaș pentru copiii acelor cadre medicale care își vor pierde viața din cauza infecției cu coronavirus.

Președintele asociației, medicul Bogdan Tănase, subliniază că angajații sistemului sanitar nu au nevoie de cei 500 de euro promiși de președintele Iohannis, ci de echipamente de protecție.

„Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănatății (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră și toate celelalte relații posibile).

Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim și să ne facem datoria!

Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecție, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieșirea din zona roșie și, mai ales, avem dreptul să ne știm copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire”, se arată într-o postare pe Facebook.

Bogdan Tănase a explicat și ce înseamnă echipament corespunzător.

1) Pentru ATI și specialități chirurgicale: mască ffp2/ffp3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuși chirurgicale;
2) Pentru restul personalului din specialitățile medicale: măști ffp2/ ffp3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuși și botoși lungi.

„Subliniem că toți cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier și până la medicii cei mai expuși – ATI-iști, ORL-iști, infectioniști, chirurgi – ne dorim să muncim în condiții de deplină siguranță pentru că, odată infectați, reprezentăm un pericol pentru pacienții noștri, colegi și pentru toți cei cu care venim în contact.

Pericolul de a ne transforma în vectori este mare și un singur infectat în spital ne poate infecta pe toți, iar cei infectați nu pot folosi nimănui, nici măcar celor pe care ar trebui să îi trateze”, a mai transmis alianța,

Medicul susține că tot personalul medical a cerut echipamente de protecție, însă a primit doar „foarte puțin”.

„Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promiși problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toți am cerut echipamente de protecție, teste, circuite, protocoale și nu am primit decât foarte puțin. Și le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectați suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienți, pentru colegi și, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranță pentru toată lumea!

Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedați și nicio asigurare pentru urmașii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie .

Nu suntem datori numai față de pacienți, ci si față de urmașii noștri.

Găsiți soluții viabile pentru ca toți cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejați, în condiții de siguranță și, dacă se poate, sustineți-ne cu tot ce puteți ca să ne putem trata pacienții și să fim sănătoși!

În cazul în care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fără posibilitate de refuz, donarea lor către o cauză pe care o susținem este de dorit, în contextul în care nu acesta este sprijinul pe care îl solicităm!”, a încheiat Dr. Bogdan Tănase.

 

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/senatul-a-adoptat-initiativa-legislativa-prin-care-se-acorda-o-pensie-de-urmas-copiilor-cadrelor-medicale-decedate-din-cauza-coronavirusului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW