Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Senator american, aflat la București: Cererea României de includere în programul Visa Waiver este legitimă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 februarie 2023 Etichete: ,

Cererea României de includere în programul Visa Waiver este legitimă, însă nu există garanţii că acest pas se poate face prea curând, a declarat marţi, 21 februarie, la Bucureşti, senatorul american democrat Dick Durbin, notează Agerpres.

„Există un punct de pornire bun, şi anume că atât de mulţi români primesc acum viză pentru a veni în SUA”, a spus senatorul american la o întâlnire cu jurnalişti români.

„Dacă (n.r. – România) ar fi în Visa Waiver, (n.r. – românii) nu ar mai trebui să treacă prin procesul de viză. Ei sunt obişnuiţi să facă parte din UE şi să fie trataţi egal la graniţele altor ţări şi se întreabă de ce nu şi în SUA”, a afirmat Dick Durbin.

Dick Durbin şi Jeanne Shaheen, membri democraţi ai Senatului SUA, au încheiat marţi în România un turneu în Europa, care a mai cuprins participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în Germania, şi o vizită în Georgia. În România, unde s-au aflat pentru prima dată, ei au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu şi s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă.

România s-a îndepărtat de programul Visa Waiver

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17.03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

Potrivit legislaţiei americane, ţările care doresc să adere la Programul Visa Waiver (scutire de vize) trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%. România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW