Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Senat: Propunere legislativă pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare – 14 martie 2021 / Care sunt motivele invocate de inițiatorul legii

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 2 octombrie 2020 Etichete: , , ,

O propunere legislativă pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare a fost înregistrată, vineri, la Senat. Deputatul independent și fost membru USR, Adrian Dohotaru, a propus ca alegerile generale să aibă loc pe 14 martie 2021.

CCR a respins sesizarea Președintelui și a Guvernului privind Legea prin care Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, pe motiv că ar fi neîntemeiată. Astfel, Legislativul va decide care este data alegerilor generale.

Un proiect în acest sens a fost depus la Senat de deputatul independent și fost membru USR, Adrian Dohotaru. Acesta înaintează data de 14 martie 2021 pentru desfășurarea alegerilor parlamentare, motivând că ar fi limita de 3 luni la care expiră mandatul membrilor Camerei Deputaților și a Senatului.

Art. 63 alin. (2) din Constituţia României, republicată, prevede că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat pot fi desfăşurate în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Astfel, în contextul în care mandatul Parlamentului ales în anul 2016 va expira la data de 20 decembrie 2020, rezultă că data limită pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare, în ipoteza în care nu devine incidentă nicio situație dintre cele ce conduc la prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, conform art. 63 din Constituție, este data de 14 martie 2021”, potrivit Expunerii de motive la legea inițiată de Adrian Dohotaru.

Un alt motiv pentru care deputatul independent solicită desfășurarea alegerilor generale în data de 14 martie 2021 ar fi contextul epidemiologic actual, combinat cu apropierea sezonului rece.

Contextul epidemiologic actual este caracterizat prin creşterea alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) atât în România cât şi în alte ţări din Europa şi din întreaga lume (aşa-numitul „val 2”, mai puternic decât cel inițial din primăvara anului 2020). De asemenea, spitalele destinate COVID-19 și în special secţiile de terapie intensivă care tratează pacienţi cu COVID-19, au o capacitate care nu poate fi practic semnificativ extinsă curând din cauza deficitului de personal medical specializat pentru terapie intensivă.
În plus, trebuie avută în vedere și apropierea sezonului rece, care face puțin fezabile soluțiile temporare de tip servicii medicale acordate în corturi, în schimb face iminentă creșterea incidenței cazurilor de gripă sezonieră și a diverselor infecții respiratorii sezonier”, potrivit sursei citate.

În plus, Adrian Dohotaru consideră că stabilirea alegerilor parlamentare în data de 14 martie 2021 ar favoriza o anumită categorie de români.

Pe de altă parte, categoriile sărace sunt private nu doar de accesul la servicii medicale, ci tot mai mult de accesul la procesul electoral. Absenteismul la vot al românilor săraci a cunoscut o creștere fulminantă după 1990 – de la 11% în alegerile din 1992 se ajunsese la 66% absenteism în rândul celor săraci în 2014. Românii săraci nu par să se simtă reprezentați pentru că multe dintre problemele cu care ei se confruntă sunt tot mai puțin prezente pe agenda politică”, potrivit lui Adrian Dohotaru.

Acesta anunță că își va dona salariul obținut în Parlament pentru eforturile de combatere a pandemiei, făcând referire la o declarație dată de Klaus Iohannis, în care acesta spunea că parlamentarii își doresc prelungirea mandatului pentru a prinde câteva luni în plus de diurnă.

România a depășit pragul psihologic de 2.000 de cazuri noi pe zi și prognozele arată că va crește numărul de cazuri. Aproape 5.000 de persoane au decedat în urma pandemiei.
În aceste condiții, în care zeci de state democratice au amânat alegerile, a declara ca președinte Iohannis că propunerea ca alegerile parlamentare să fie organizate în martie este de fapt „încercarea jalnică a unor parlamentari care vor să mai prindă câteva luni de diurnă”, este de o iresponsabilitate politică profundă. Dacă aceasta este temerea principală a președintelui 6 case și pseudo-argumentul pentru care nu trebuie amânate alegerile, ca inițiator al acestui proiect legislativ îmi donez diurna pentru eforturile de combatere a pandemiei”, a precizat deputatul independent, fost membru USR.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *