Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Semnal de alarmă tras de un angajat al unui spital: Clasa politică are din nou avantaje

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2020 Etichete: , ,

Pandemia de coronavirus a scos la iveală, din nou, neajunsurile sistemului medical românesc, dar și lipsa de interes a autorităților. Un angajat de la Spitalul Județean de Urgență Zalău a povestit, pentru mainnews.ro, care este situația în unitatea medicală și în ce condiții sunt nevoite cadrele medicale să trateze bolnavii.

Situația este similară și la alte unități din țară, cadrele medicale aducând în atenție lipsurile cu care se confruntă.

Potrivit autorităților, 357 de cadre medicale au fost infectate, până în prezent, cu Covid-19, fiind afectate spitale din 15 judete și din Capitală.

Medic: Clasa politică are din nou avantaje

Sub protecția anonimatului, angajatul consultat de jurnaliștii mainnews.ro a povestit cum și în această situație politicienii sunt favorizați.

Mai exact, conducerea Spitalului Județean Zalău a acceptat ca un aparținător să viziteze un pacient internat în unitatea medicală, deși nimeni nu avea voie să intre și să iasă, pentru că acel pacient era „un om important în lumea politică”, în timp ce altor aparținători le este refuzată solicitarea de a-și vizita rudele, pe care este posibil să nu le mai vadă niciodată.

„Am avut o pacientă grav bolnavă, iar aparținătorii au cerut să o mai vadă o dată. Răspunsul a fost „nu” din partea conducerii. Însă pentru acel pacient important, s-a permis intrarea aparținătorului. Pentru cei care pierd persoane dragi este foarte greu, clasa politică are din nou avantaje, ceea ce nu este corect”, a spus sursa citată..

„Fiecare spital județean se descurcă pe cont propriu”

Sursa mainnews.ro a precizat că de la apariția pandemiei în spital s-a lucrat fără echipamente de protecție.

„Așa este situația peste tot. Deși spitalele județene ar trebui să fie înarmate până în dinți în această perioadă, deoarece aici vin toate patologiile din toate comunitățile de lângă, acest lucru nu s-a întâmplat. Situația în toate județele a fost la fel ca la Suceava, doar că ei au fost ghinioniști fiindcă s-a mediatizat. În toate spitalele județene s-a continuat activitatea ca și cum nu a fost coronavirus. Fiecare spital județean, fiecare spital mic se descurcă pe cont propriu, pentru că nu se mai centralizează cazurile de Covid-19. Dacă își vine un caz de infectare la Zalău, trebuie să îl ți aici, chiar dacă mai sunt locuri la spitalul mare din Cluj.

Nimeni nu ține cont de spitalele județene, nimeni nu s-a interesat și nu a spus câte stocuri au, unde este cel mai mare volum de intrări atât de Covid-19, cât și alte urgențe. Noi trebuie să lucrăm și cu cei suspecți și cu cei care probabil nu sunt suspecți”, a mărturisit angajatul unității medicale.

Medicii, neprotejați în lupta anti-Covid

La Spitalul Județean Zalău a fost confirmat, luni, un prim caz de coronavirus, pacientul fiind transferat la Cluj doar în urma presiunilor.

„La noi de abia acum s-au luat măsuri mai serioase în ATI pentru a putea interna pacienți infectați cu Covid-19. Într-o altă clădire din curtea spitalului se fac șase paturi speciale exclusiv pentru cei bolnavi de coronavirus, ca să protejăm spitalul. Acest prim caz de infectare era unul de terapie intensivă, aici era problema, pentru că secția de terapie intensivă nu era gata luni, iar dincolo unde se fac cele șase paturi trebuie să vină DSP-ul să dea aprobarea. Cei din Cluj nu au înțeles că nu avem unde să îl internăm pe acel pacient. Cu presiuni și ceartă, l-au luat într-un final”, a spus angajatul unității..

Sursa citată susține că medicii sunt obligați să stea în aceleași echipamente de protecție și câte opt ore, fiindcă „nu sunt de schimb”.

„Suntem puși în situația să stăm în aceleași echipamente cât mai mult pentru că nu avem și nu le putem schimba, este inuman. Toată lumea face eforturi, dar în câteva ore trebuie să ieși, să bei apă, să mergi la baie. Nu poți să stai opt ore în același echipament, așa cum ni s-a spus, pentru că <<pentru că nu sunt de schimb>>, nu este normal, însă peste tot este așa, toți medicii sunt obligați să poarte cât mai mult echipamentele, pentru că sunt puține”, susține sursa citată.

“Nu ne dăm demisia că suntem laşi, ci pentru că e sinucidere”

Acesta susține că spitalele județene lucrează sub presiune.

„ Noi, cei din Sălaj, am spus că în momentul în care se vor termina echipamentele, punem totul jos. Nu știu dacă o să ne lase sufletul să facem asta, dar vom rămâne fără echipamente. Aceasta este situația generală de peste tot. Au lipsit cu desăvârșire echipamentele de protecție, de abia acum au început să mai aducă.

Am mai auzit oameni care spun că medicii trebuie să fie sancționați pentru că își permit să își dea demisia. Noi ne facem datoria, dar să ni se dea echipamente. Nu ne dăm demisia că suntem lași, ne dăm demisia pentru că ni se pare sinucidere curată să ajutăm pe cineva fără a fi protejați în vreun fel. Ei vor doar să executăm ceea ce ni se spune, fiindcă altfel ne fac dosare, ne închid, vor să ne tragă la răspundere pentru niște lucruri care nu sunt normale. Demisia medicilor se dă pentru lipsa echipamentelor.  Nu am cerut sporuri, nu am cerut măriri de salariu, am cerut doar echipamente”, a mai menționat angajatul.

În contextual epidemiei, oamenii care se prezentau la UPU, nu erau verificați, deși s-au dat directive clare.

„Până atunci nu se știa cine, cum a intrat, cu cine și de unde a venit. Știu din sursele personale că DSP-ul este depășit și încearcă să facă față cum poate. Cel puțin în Zalău, toate hotelurile, pensiunile, sunt pline de oameni izolați, însă a chestia asta trebuia făcută în urmă cu două săptămâni”, a mai declarat sursa citată.

Medicii, nevoiți să facă naveta pentru a ajunge la spital

O altă problemă semnalată este lipsa locuinţelor pentru medici, unii dintre ei fiind nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la serviciu.

„Avem medici care și-au închiriat locuințe, pe banii lor, pentru a veni la serviciu. Am înțeles că s-a discutat despre această situație și se va închiria un hotel doar pentru medici, care să nu mai meargă acasă la familie.

Suntem speriați, suntem traumatizati de toate acuzatiile care vin peste noi desi nimeni nu intelege ca suntem oameni si avem familii. Nimeni nu stie in ce conditii am lucrat noi ca si parte medicale pana acum. Ar trebui sa fim totusi mai intelesi, un pic mai menajați si un pic susținuti, nu terorizati, nu sa ni se spuna ca vom fi trasi la raspundere, sa ni se spuna ca ne vor da echipamente.

Sa gestioneze un picut mai bine partea de judetene, pentru ca altfel toate judetenele riscă sa ajungă ca și Suceava. Si poate multe sunt, dar pentru ca nu s-a mediatizat nu se știe care este situația”, a încheiat acesta. .

Angajatul din Zalău nu este singurul care se plânge de lipsa echipamentelor medicale în spitale. Cristina Opriță, medic de urgență la Spitalul Militar Sibiu, a scris în urmă cu o săptămână pe Facebook că desi în unitatea medicală a fost confirmat un caz de coronavirus, managerul spitalului a refuzat să testeze personalul contact.

Medic din Sibiu: Nu avem echipament de protecție, iar în spital a fost confirmat un caz de coronavirus

 „Sunt medic de urgenţă CPU Spitalul Militar Sibiu. Nu avem echipament de protecţie, avem deja un caz de COVID-19, plămân pozitiv la CT. Managerul Spitalului a decis să fie testat pacientul după trei zile de la internare, a refuzat să testeze personalul contact, spunând că testarea este doar pentru pacienţi, nu pentru personalul medical.

 Această atitudine de amatorism managerial va atrage consecinţele închiderii unui spital care ar trebui să fie unul strategic. Nu avem echipament de protecţie, nu avem personal, spitalul nu are un plan în ceea ce priveşte circuitul pacienţilor infectaţi. Doriţi închiderea spitalului? Va fi în maxim două săptămâni dacă nu aduceţi medici militari cu experienţă managerială”, a mai scris medicul, care afirmă că directorul unităţii medicale i-ar fi ameninţat pe doctori cu desfacerea contractului de muncă”, reclamă medicul pe Facebook.

Medic din București: Am văzut mască doar la televizor

Și în capitala României medicii se luptă cu lipsa de echipamente medicale. Doctorul Marian Stamate, lider de sindicat și medic la Spitalul Colțea, a acuzat că a văzut măștile sanitare doar la televizor.

”Fără echipamente nu putem face nimic. Nu am avut nici măcar o mască astăzi în spital. Nu avem absolut nimic. Am văzut măștile doar la televizor. (…) Se întâmplă la fel ca la Colectiv. Nu era o noutate că vor fi desemnați ca spital pentru tratarea coronavirusului. Nici cei de la Colentina nu au nimic, am văzut declarațiile de azi. În primul rând, trebuie să protejezi personalul medical pentru a avea cine să trateze pacienții.

(…) Problema este că acum se încearcă umplerea sistemului fără a mai trece prin examenele obișnuite, dar ei nu vor veni pentru că știu că nu au protecție, iar când va trece epidemia vor fi dați afară. Toți avem familii și copii, toți trebuie să ne păzim propria viață, chiar dacă ne facem datoria”, a declarat Stamate pentru Digi24.ro.

De asemenea, potrivit unor surse mainnews.ro, la Spitalul Colentina din București, medicii au fost nevoiți să își facă singuri rost de echipamentele medicale de protecție, în condițiile în care unitatea medicală a fost scoasă din circuitul obișnuit și se ocupă doar de pacienții infectați cu Covid-19

Comentarii


  • […] Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Zalău a vorbit despre neajunsurile care îi fac pe medici să-și dea demicia în plină pandemie de coronavirus. „Deși spitalele județene ar trebui să fie înarmate până în dinți în această perioadă, deoarece aici vin toate patologiile din toate comunitățile de lângă, acest lucru nu s-a întâmplat. Situația în toate județele a fost la fel ca la Suceava, doar că ei au fost ghinioniști fiindcă s-a mediatizat. În toate spitalele județene s-a continuat activitatea ca și cum nu a fost coronavirus. Fiecare spital județean, fiecare spital mic se descurcă pe cont propriu”, a declarat medicul pentru mainnews.ro. […]

  • […] Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Zalău a vorbit despre neajunsurile care îi fac pe medici să-și dea demicia în plină pandemie de coronavirus. „Deși spitalele județene ar trebui să fie înarmate până în dinți în această perioadă, deoarece aici vin toate patologiile din toate comunitățile de lângă, acest lucru nu s-a întâmplat. Situația în toate județele a fost la fel ca la Suceava, doar că ei au fost ghinioniști fiindcă s-a mediatizat. În toate spitalele județene s-a continuat activitatea ca și cum nu a fost coronavirus. Fiecare spital județean, fiecare spital mic se descurcă pe cont propriu”, a declarat medicul pentru mainnews.ro. […]

  • […] Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Zalău a vorbit despre neajunsurile care îi fac pe medici să-și dea demicia în plină pandemie de coronavirus.„Deși spitalele județene ar trebui să fie înarmate până în dinți în această perioadă, deoarece aici vin toate patologiile din toate comunitățile de lângă, acest lucru nu s-a întâmplat. Situația în toate județele a fost la fel ca la Suceava, doar că ei au fost ghinioniști fiindcă s-a mediatizat. În toate spitalele județene s-a continuat activitatea ca și cum nu a fost coronavirus. Fiecare spital județean, fiecare spital mic se descurcă pe cont propriu”, a declarat medicul pentru mainnews.ro. […]

  • Da,intra-adevar este sinucidere curată sa internezi in mijlocul unui spital judetean cazuri cu covid in conditiile in care,noi cadrele medicale din ATI am primit abia in 1.04’20 echipamente de peotectie,limitate la nr.nicidecum sa poti schimba masca faciala odată la 4 ore.Nu are nimeni in vedere ca e deficit de cadre medicale,au pretentii tot mai mari,daca se poate cu sporuri cat de mici.Dacă nu am avea latura umană si empatie pt.pacienti trebuia de aproape o luna sa nu intre nimeni in spital din lipsa echipamentului.Suntem plătiți la fel ca si invatamantul,care nu isi riscă viața si nici mu merge zi-noapte,sambata -duminică si nici de pasti si craciun la seviciu.Dacă murim naibii,mai sunt 10 in locul nostru in fața spitalului,asa cum ne amenință de 30 fe ani de când ne riscam sanatatea si familiile.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW