Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Șeful SRI, la 30 de ani de la Revoluție: România a renăscut, a crescut, s-a dezvoltat/ Niciun regim politic nu va reuşi să suprime libertatea în totalitate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 22 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Helving, spune, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, că libertatea „este un sentiment indestructibil şi niciun regim politic, nicio armă nu vor reuşi să o suprime în totalitate”.

Șeful SRI susține că 30 de ani de libertate înseamnă extrem de puțin pe scara istoriei, însă pentru noi, românii, înseamnă enorm.

„Trei decenii de libertate pe scara istoriei înseamnă extrem de puţin. Dar, pentru un popor care a trăit 4 decenii de totalitarism, cu toate neajunsurile pe care le aduce un astfel de regim, aceşti 30 de ani de libertate înseamnă enorm.

Diferenţa de percepţie asupra anilor petrecuţi în comunism este dată de ceea ce a însemnat pentru fiecare individ acea perioadă: pentru unii este istorie, pentru alţii este memorie. Niciodată în istorie, libertatea unei naţiuni nu a putut fi suprimată în totalitate şi într-un mod absolut. Pentru că, aşa cum spunea George Orwell, „un lanţ invizibil ţine unită o naţiune”. Şi în urmă cu 30 de ani, acest lanţ a devenit vizibil şi a rupt toate barierele impuse de regimul comunist. România a renăscut, a crescut, s-a dezvoltat, iar astăzi a devenit din nou ca un tânăr adult, de 30 de ani, într-o lume nouă, cu aspiraţii, vise, provocări. Vor mai trece multe decenii şi cei pentru care regimul totalitar de dinainte de 1989 este memorie vor lăsa locul celorlalţi care ştiu doar istorie. Şi nu ştim ce se va întâmpla peste câteva decenii sau peste un secol. Dar ştim sigur că libertatea, ca o caracteristică impregnată în ADN-ul nostru, este un sentiment indestructibil şi niciun regim politic, nicio armă nu vor reuşi să o suprime în totalitate”, scrie Eduard Helving.

Acesta mai spune că, la 30 de ani de când România și-a redobândit libertatea, ar trebui să păstrăm ” vie memoria eroilor” noștri.

„La 30 de ani de la redobândirea libertăţii, să păstrăm vie memoria eroilor care şi-au sacrificat viaţa pentru dreptul nostru de a fi liberi, de a ne exprima liberi, de a alege unde şi cum vrem să trăim. Şi pentru a ne bucura împreună, ca naţiune, de libertatea noastră, să nu uităm ce spunea John Stewart Mill, părintele filosofiei utilitariste: „libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!”, a conchis șeful SRI.

sursa foto: SRI

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW