Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Şeful spionajului rus ameninţă: Ajutorul dat de NATO pentru loviturile cu rachete din Ucraina va fi pedepsit

By news.ro , in Stirile zilei , at 20 noiembrie 2024

Rusia va riposta împotriva ţărilor NATO care facilitează atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le lansează împotriva teritoriului rus, a declarat şeful serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, într-un interviu publicat miercuri, relatează Reuters.

Serghei Narîşkin a declarat că schimbările anunţate de preşedintele Vladimir Putin la doctrina nucleară a Rusiei înseamnă că este de fapt imposibil ca Rusia să fie învinsă pe câmpul de luptă.

„Duşmanii noştri sunt obligaţi să admită că determinarea preşedintelui rus de a apăra ferm interesele fundamentale ale ţării prin toate mijloacele disponibile îngustează spaţiul de manevră pentru Washington şi Bruxelles”, a declarat el într-un interviu pentru revista „Naţionalnaia oborona”(Apărarea naţională).

„Încercările unor aliaţi NATO individuali de a participa la asigurarea unor posibile lovituri cu rază lungă de acţiune cu arme occidentale pe teritoriul rusesc nu vor rămâne nepedepsite”, a afirmat Narîşkin.

„Elitele politico-militare din Occident devin din ce în ce mai conştiente de seriozitatea intenţiilor Rusiei şi de necesitatea unei mai mari reţineri în acţiunile lor pentru a evita implicarea într-un conflict militar direct cu ţara noastră, care ar putea avea consecinţe catastrofale pentru ei”, a mai spus Narîşkin.

Consiliul Naţional de Securitate al SUA a anunţat că nu vede niciun motiv pentru ajustarea posturii nucleare a SUA, însă Narîşkin susţine că schimbările la doctrina nucleară rusă, pe care Putin le-a anunţat pentru prima dată în septembrie, au fost „întâmpinate cu precauţie” în Occident.

„Ei înţeleg că ajustările anunţate de V.V. Putin devalorizează în mare măsură eforturile Statelor Unite şi ale NATO de a provoca o „înfrângere strategică” ţării noastre, iar extinderea planificată a listei de motive pentru utilizarea armelor nucleare exclude efectiv posibilitatea unei victorii asupra forţelor armate ruse pe câmpul de luptă”, a punctat şeful spionajului rus.

AMBASADE ÎNCHISE LA KIEV, ÎN AŞTEPTAREA UNUI ATAC RUSESC

Ucraina a folosit rachete ATACMS americane pentru a lovi teritoriul rus marţi, profitând de permisiunea recent acordată de administraţia preşedintelui american Joe Biden. În aceeaşi zi, Putin a aprobat un document de politică nucleară care extinde circumstanţele în care Rusia poate să utilizeze arme nucleare, inclusiv ca răspuns la atacurile unui inamic ce utilizează arme convenţionale.

Miercuri, Statele Unite au suspendat activitatea ambasadei din Kiev din cauza „informaţiilor specifice privind un potenţial atac aerian semnificativ”, pe fondul neliniştii din capitala ucraineană cu privire la posibilele represalii ruseşti.

Ambasadele Italiei şi Greciei au declarat că şi-au închis, de asemenea, porţile după avertismentul neobişnuit al SUA, în timp ce ambasada Franţei a rămas deschisă, dar şi-a îndemnat cetăţenii să fie precauţi. La rândul ei, Ambsada României şi-a restrâns activitatea la cazurile de urgenţă.

Sirenele de raid aerian au sunat pentru scurt timp la Kiev în cursul după-amiezii, în timp ce forţele aeriene le-au spus oamenilor să se adăpostească din cauza unei ameninţări cu rachete. Oficiali de rang înalt le-au spus ucrainenilor să nu ignore alerta.

De mai multe săptămâni, Rusia a semnalat Statelor Unite şi aliaţilor săi că, dacă dau permisiunea Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus cu rachete furnizate de Occident, atunci Moscova va considera că este vorba de o escaladare majoră.

„Din prudenţă, ambasada va fi închisă, iar angajaţii ambasadei sunt instruiţi să se adăpostească pe loc”, a declarat Departamentul de Stat al SUA pentru Afaceri Consulare într-un comunicat pe site-ul ambasadei. „Ambasada SUA recomandă cetăţenilor americani să fie pregătiţi să se adăpostească imediat în cazul în care este anunţată o alertă aeriană”, este sfatyul dat de Washington.

Kremlinul a declarat că nu are niciun comentariu de făcut.

Pe de altă parte, agenţia de informaţii militare a Ucrainei a declarat miercuri că un post de comandă militară rus a fost „lovit cu succes” în oraşul Gubkin din regiunea Belgorod din Rusia, la aproximativ 168 km de graniţa cu Ucraina. Declaraţia ucraineană sugerează că ar fi vorba de o a doua lovitură cu ATACMS, deşi nu se precizează cine a efectuat atacul, când a avut loc sau tipul de armă utilizat. Ucraina a folosit, de asemenea, drone pentru atacuri în adâncime împotriva unor ţinte din Rusia.

Războiul se află într-o conjunctură volatilă, cu o cincime din teritoriul ucrainean în mâinile Rusiei, trupe nord-coreene desfăşurate în regiunea Kursk din Rusia şi îndoieli cu privire la viitorul ajutorului occidental, odată ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, revine la Casa Albă.

Duminică, Rusia a organizat un atac masiv cu rachete şi drone asupra reţelei energetice naţionale a Ucrainei, care a provocat moartea a şapte persoane şi a reînnoit temerile cu privire la sustenabilitatea reţelei energetice şubrezite.

Ambasada de la Kiev a îndemnat deja cetăţenii americani din Ucraina să aibă rezerve de apă, alimente şi alte produse esenţiale, cum ar fi medicamentele necesare, pentru eventualitatea unei „posibile pierderi temporare de electricitate şi apă” cauzate de atacurile ruseşti.

„Atacurile ruseşti persistente care vizează infrastructura civilă de pe întreg teritoriul Ucrainei pot duce la întreruperi de energie electrică, pierderea încălzirii şi perturbarea serviciilor municipale”, se arată într-un comunicat.

Kievul a fost vizat de un atac nocturn cu drone, care a provocat pagube minore. Armata a declarat că a doborât 56 de drone şi a pierdut urma altor 58 după o „contraacţiune activă”. De asemenea, şase drone au zburat în afara spaţiului aerian al Ucrainei, iar două din şase rachete au fost doborâte, a adăugat aceasta.

Foto: Pixabay

Comentarii