Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Șeful serviciului de intelligence din Republica Moldova a demisionat 

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 30 mai 2022

Alexandr Esaulenco a transmis luni, 30 mai, cererea de demisie din funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Nu se cunosc public motivele care au stat în spatele acestei decizii, cert este însă că evenimentul survine la doar câteva zile după reținerea și ulterior plasarea în arest la domiciliu a fostului președinte Igor Dodon. 

„În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cerere.

Cererea de demisie urmează a fi examinată în plenul Parlamentului.

Cine este Alexandr Esaulenco

În perioada 1999 – 2019 a deţinut diverse funcţii în cadrul SIS, inclusiv și funcția de director adjunct al instituției, începînd cu luna noiembrie 2018.

Alexandr Esaulenco a fost numit în funcția de director al SIS pe 25 iunie 2019, la scurt timp după dezmembrarea regimului Plahotniuc, de către majoritatea parlamentară formată atunci din Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate. Pe 16 martie 2020, președintele de la acea vreme, Igor Dodon, la avansat la gradul special de general-maior.

Acesta se află în în atenția inspectorilor de integritate. Potrivit anticorupție.md, printr-un act emis în aprilie 2022, Autoritatea Națională de Integritate arată că Alexandr Esaulenco locuiește într-un apartament pe care nu l-a inclus în declarația de avere și interese personale. În acte, imobilul cumpărat în 2019 este trecut pe numele soacrei lui Esaulenco, fără venituri în acea perioadă.

Scandal în urma reținerii lui Dodon

Reținut marți de procurori, în urma unor percheziții efectuate în domiciliul său și în cele ale mai multor apropiați, Igor Dodon este cercetat penal de procurori pentru patru capete de acuzare, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Descinderea procurorilor anticorupție, ajutați de SIS, a stârnit o adevărată tevatură în Republica Moldova. Prin intermediul unor mesaje publicate pe Facebook, Dodon a acuzat o acțiune politică, fără să prezinte vreo dovadă concretă, profitând de faptul că evenimentul s-a produs fix în ziua în care Maia Sandu a împlinit 50 ani. Totodată, au mai fost voci care au criticat transmiterea de informații din anchetă către presă, chiar în timpul perchezițiilor.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW