Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


Șeful ITM Ilfov a fost prins în flagrant de DNA în timp ce primea mită

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 8 decembrie 2021

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, doi inspectori din ITM Ilfov, dar şi un inspector vamal, au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzați de luare de mită, anunță Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat transmis miercuri, 7 decembrie. Cei patru au fost reținuți pentru 24 de ore.

Este vorba despre George Gavrilă, inspector șef al I.T.M. Ilfov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale); Iulian-Răzvan Neagu, inspector, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni  de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale); Florentina-Alina Andrei, tot inspector, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale), dar și Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale). Totodată, a fost reținut și un asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), conform procurorilor.

Reținerile au fost făcute după mai multe percheziții domiciliare care au fost făcute luni, 6 decembrie, în 12 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova. Dintre acestea, patru au fost efectuate la sediul I.T.M. Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Au fost prinși în flagrant

Conform sursei citate, „în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul Gavrilă George,  în calitate de șef al I.T.M. Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru inculpatul Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepție), astfel încât I.T.M. Ilfov să atribuie în mod preferențial un contract de lucrări”.

Cei doi au fost prinși în flagrant când acceptau a treia tranșă din mită – în total, 5.000 de lei.

„În zilele de 06 octombrie,  08 noiembrie 2021 și 06 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, împreună cu Neagu Răzvan Iulian, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei ( aprox. 43.500 euro).

La data de 6 decembrie 2021, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

Un inspector a primit mită, ca să nu verifice măști importate din China

Potrivit sursei citate, într-un alt context, Iulian Răzvan Neagu ar fi primit mită 2.400 de lei, ca să nu dispună verificarea unor măști importate din China. În plus, a primit și o cutie cu 2.000 măști de protecție.

„Într-un context separat, inculpatul Neagu Iulian Răzvan, în calitate de inspector de muncă în cadrul I.T.M Ilfov, la data de 14 ianuarie 2021 ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măști faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

Concret, în schimbul banilor,  s-ar fi angajat să emită de urgență, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție.

Containerul respectiv fusese blocat inițial de  autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piaţă”, se mai arată în comunicat.

Inspectorul vamal a cerut mită, ca să deblocheze transportul

La rândul său, Daniel Cojocaru a cerut 8.700 dolari pentru a debloca transportul respectiv.

„Pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, inculpatul Cojocaru Daniel în calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în data de 13 ianuarie 2021, ar pretins suma de 8.700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediar, suma de 20.000 lei.

Similar, inculpatul Cojocaru Daniel ar mai fi pretins și la data de 17 februarie 2021, suma de 8.700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China.

După efectuarea unora dintre formalităţile vamale în Portul Constanţa – Agigea,   primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităților vamale. În acest context, ultima instituţie a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măștile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor.  Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul Neagu Iulian Răzvan care, în schimbul foloaselor anterior menționate (de 2.400 lei și a unui bax de 2000 măști faciale), ar fi emis adresa din care reieșea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar”, explică anchetatorii.

Mită ca să nu aplice sancțiuni

Totodată, Iulian Răzvan Neagu ar fi pretins și primit, în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni ori pentru a aplica sancțiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

„La data de 7 decembrie 2021, cei cinci inculpați au fost prezentați Tribunalului București care a dispus arestarea preventivă a inculpaților COJOCARU DANIEL, NEAGU IULIAN-RĂZVAN și persoana fizică asociat în cadrul unei societăți comerciale, față de GAVRILĂ GEORGE a dispus măsura arestului la domiciliu, iar față de ANDREI FLORENTINA-ALINA a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, conchide comunicatul citat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW