Șeful Inspecției Judiciare se retrage la o pensie de 6.500 de euro pe lună
Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat pensionarea lui Lucian Netejoru, șeful Inspecției judiciare. El va pleca la pensie începând cu data de 1 iulie, urmând să încaseze lunar circa 6.500 de euro pe lună, scrie Presshub.ro.
Conform aceleași surse, anul trecut Netejoru a încasat un salariu de 26.000 de lei pe lună net. Având în vedere că pensia magistraților este în cuantum de 80% din salariu brut din ultima lună de activitate, rezultă că acesta va încasa o pensie de aproximativ 32.000 de lei net pe lună, adică 6.500 de euro, arată Presshub.ro.
Pensie mai mare decât salariu
Conform sursei citate, legea privind statutul procurorilor și judecătorilor prevede că „Judecătorii, procurorii (…) se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.” Această prevedere, însoţită de includerea contributiilor în salariul brut, permite ca pensiile calculate în acest mod să poată depăşi salariile nete din timpul activităţii.
Procurorii activi au avut probleme probleme cu „Inspecția lui Netejoru”
Acuzată în repetate rânduri că s-a transformat în factor de presiune pe umerii magistraților, Inspecției Judiciară n-au făcut decât să vină în sprijinul acestei idei.
În 2020, Secția pentru procurori a CSM a respins acțiunile îndreptate împotriva Laura Codruța Kovesi, fostă șefă DNA, Carmen Lancrajan, procuroarea din dosarul „Tel Drum” și Cosmin Iordache, procuror DNA și copreședinte al unei asociații de magistrați.
Emilia Șercan: Lucian Netejoru și-a plagiat teza de doctorat
Jurnalista Emilia Șercan a arătat că Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, și-a plagiat teza de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.
Conform sursei citate, cel puțin 140 din totalul de 294 de pagini ale tezei sunt reproduse din volume semnate de chestorul Costică Voicu, fost șef al Poliției Române și fost rector al Academiei de Poliție.
Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, avea să fie condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, notează Emilia Șercan în publicația Press One.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/seful-inspectiei-judiciare-se-retrage-la-o-pensie-de-6-500-de-euro-pe-luna/ […]