Saturday, November 27, 2021
Jurnalism corect


Șeful forței de elită Quds din Iran, ucis într-un atac al trupelor SUA/ Reacția lui Donald Trump

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 3 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Generalul Qassem Soleimani, șeful unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluționare Iraniene, a fost ucis într-un atac aerian, lansat de trupele americane asupra convoiului în care Soleimani se afla pe aeroportul Bagdad, potrivit aljazeera.com.

Atacul a fost efectuat la ordinul președintelui Donald Trump.

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

În atac a fost ucis și comandantul miliției irakiene Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis. Aceștia au fost omorâți pe aeroportul din Bagdad, într-un atac cu rachete, la scurt timp după ce au fost acuzați de SUA că au orchestrat manifestațiile din fața Ambasadei SUA din Irak din această săptămână.

„Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qasem Soleimani”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează milițiile susținute de Iran.

Pe 31 decembrie, președintele SUA, Donalt Trump, amenințase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatarii irakieni pro-Teheran.

Cine este Qassem Soleimani

Generalul Qasem Soleimani, în vârstă de 62 de ani, a dobândit un statut de celebritate, atât în țara lui, cât și în afară. El a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak.

Soleimani a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui, puse la cal de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimii 20 de ani.

Forța Quds este o unitate a Gărzilor Revoluționare din Iran, care se ocupă cu activități de război și de informații neconvenționale, fiind responsabilă pentru operațiunile internaționale. SUA au trecut-o pe lista organizațiilor teroriste.

Analiștii esimează că Forța Quds ar avea 10.000-20.000 de membri, care raportează direct liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

În onoarea generalului Soleimani, în Iran, a fost declarată o perioadă de doliu național de trei zile.

Reacția lui Donald Trump

La scurt timp după anunțul morții generalului iranian Soleimani, președintele SUA, Donald Trump, a postat pe Twitter o poza cu drapelul american, fără a face alte comentarii.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW