Wednesday, December 4, 2024
Jurnalism corect


Șeful DNA: Profitând de starea de urgență, s-au făcut achiziții publice și în alte domenii unde avem suspiciuni de fapte penale/ Avem 38 de dosare în lucru

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 iunie 2020 Etichete: , , ,

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a declarat că în contextul stării de urgență din punctul de vedere al achizițiilor publice procurorii anticorupție lucrează pe două paliere: achiziții publice legate de pandemie și cele în general, fiindcă, profitând de starea de urgență, s-au făcut achiziții publice și în alte domenii unde DNA are suspiciuni de fapte penale.

„De la declararea stării de urgență am înregistrat 48 de dosare din care 38 sunt în lucru. Diferența apare și ca urmare a unor sesizări suprapuse, dosare conexate sau care nu erau de competența noastră.

În aceste 38 de dosare avem suspiciuni că s-a încălcat procedura de achiziții publice cu foloase necuvenite pentru anumite persoane și s-au achiziționat mărfuri neconforme cu exigentele UE sau cu destinația lor. Cele mai multe sunt sesizări din oficiu, din presă,  de la cetățeni și din alte mijloace specifice”, a declarat Bologa pentru Spotmedia.ro.

Magistratul susține că valoarea contractelor, nu a prejudiciilor, cercetate de procurori se ridică la aproape 800 de milioane de lei.

„În cazul mărfurilor neconforme se poate aprecia că prejudiciul e total.

Putem avea infracțiuni asimilate celor de corupție sau corupție pură, mită, trafic de influență, în legătură cu achizițiile publice. Acolo sumele sunt procente – 18%, 5-10 %, în funcție de persoanele implicate. Avem dosare cu 2 milioane de lei, cu 15 milioane de lei, cu 4 milioane de euro”, a mai precizat șeful DNA.

Întrebat dacă faptul că instituția s-a prăbușit în ultimii ani a încurajat corupția, Bologa a răspuns:

„Cu siguranță, că altfel nu ajungeam la flagrant cu peste un million de euro cash. 64% dintre cetățeni declară că se lovesc de corupție, ceea ce e enorm.

Să vă dau un exemplu: corupția în rândul magistraților. Când DNA avea această competență, nu cred că există vreun an în care să nu fi fost trimis în judecată pentru corupție vreun procuror sau judecător. 

De când am pierdut aceasta competență, nu mai există niciun procuror sau judecător trimis în judecată pentru corupție.

Dacă a dispărut corupția din rândul magistraților ar fi minunat, dar nu cred. Este foarte grav și nu mă refer doar la latura penală a proceselor, vorbesc de civil, de comercial, de lichidări judiciare”, a mai precizat magistratul.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW