Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Șeful DNA: 33 de dosare penale privind achizițiile publice în pandemie. Sunt vizate persoane cu funcții importante în autoritățile contractante

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 21 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Procurorul șef al DNA a anunțat, în cadrul unei conferințe online, că instituţia a deschis 33 de dosare penale în perioada stării de urgență. Din acestea, 25 au fost înregistrate pe baza unor sesizări din oficiu. Crin Bologa susține că sunt vizate mai multe persoane cu „funcții importante în autoritățile contractante”.

„ Cu toate aceste măsuri de limitare a pandemiei de coronavirus, colegii noștri au fost în permanență prompți în a deschide și a desfășura anchete în cauzele urgente și în cele prevăzute de decretele privind instituirea stării de urgență, și anume: cauzele în care au fost dispuse măsuri preventive, cauzele în care au fost organizate acțiuni de flagrant, cauzele în care există pericolul disparției probelor și cauzele penale legate de pandemia generată de coronavirus.

Infractiuni in flagrant – inculpatii au cerut bani numerar crezand ca DNA nu functionaza in aceasta perioada. Pretinderea unei sume de bani.

Dosare legate de pandemie – 33 de dosare penale, din care in 25 cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. Tipologii de anchetă – organizare si derularea unor contracte de achizitii publice a unor echipamente de protecție, achiziționarea de măști medicinale neconformare considerate pericoluoase, stabilirea centrelor de carantină și repartizarea persoanelor în centrele de carantină.

În ceea ce privește firma Romwine & cofee a trebui să luăm dosarele de la celelalte instituții. S-a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu”, a declarat Bologa în cadrul unei videoconferințe de presă

Întrebat despre calitatea persoanelor vizate în cadrul anchetelor, acesta a răspuns: Sunt persoane cu „funcții importante in autoritatile contractanete. Nu am date legate de numarul de persoane”.

Procurorul șef al DNA susține că de cele 33 de dosare penale sunt vizate persoane care ar fi avut „cointerese”, deşi aveau calitatea de ordonatori de credite. Crin Bologa precizează că serviciile de informaţii au trimis informări legate de achiziţionarea echipamentelor medicale.

„Cercetam faptele posibil comise de cei care au fost implicati in achizitionarea de materiale sanitare neconforme cu incalcare proceurilor si cu pret exacerat interesant si  unele cazuri de cointeresare ale unora care aveau calitatea de ordonatori de credite”, a spus Bologa.

Şeful DNA menţionează că sesizările se referă la prejudicii de sute de milioane de lei.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW