Sunday, May 16, 2021
Jurnalism corect


Șeful DIICOT: Este posibil ca în ancheta Caracal, de la început și până în prezent, să fi făcut și greșeli

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 30 septembrie 2019 Etichete: , ,

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că analiza ADN în cazul Luizei Melencu, pe care o vor efectua specialiștii FBI, nu a mai fost folosită ca probă până în prezent de DIICOT, explicând că este o șansă care trebuie exploatată. Totodată, Bănilă a declarat că în ancheta de la Caracal este posibil să se fi făcut greșeli.

„Eu admit că este posibil, în această anchetă,încă de la început şi până în prezent, să fi făcut şi greşeli. Datorită acestor chestiuni, în momentul actual sunt mai multe controale în derulare. Atât eu, în calitate de procuror-şef DIICOT, cât şi procurorul general al PÎCCJ, Secţia de procurori a CSM, am dispus controale cu privire la mai multe aspecte, tematice şi pentru situaţii deosebite. Aceste controale sunt în derulare, de aceea nu pot să comentez nimic până la momentul finalizării”, a declarat şeful DIICOT.

Acesta a precizat că nu poate oferi mai multe informații până la încheierea cauzei.

„Nu putem transforma cauzele penale în reality show-uri, pentru că elementul surpriză este de esenta soluţionării cauzelor de criminalitate organizată”, a mai spus şeful DIICOT.

Șeful DIICOT a menționat că instituția nu a mai folosit niciodată analiza ADN efectuată de FBI și a spus că nu vor neglija nicio șansă care s-ar putea ivi pentru aflarea adevărului.

„După ştiinţa mea, nu (proba ADN efectuată de FBI nu a mai fost folosită, n.r.). Nu de către DIICOT. Este o şansă şi, fiind o şansă, suntem obligaţi să o verificăm pe aceasta(…) Nu vom neglija nicio şansă care s-ar putea ivi pentru a afla adevărul, pentru a stabili, în limitele competenţei legale, adevărul. Este o şansă şi, fiind o şansă noi suntem obligaţi să o valorificăm şi pe acesta. Nu vom precupeţi niciun efort pentru a stabilit cu certitudine şi în limitele competenţelor legale adevărul”, a mai spus Felix Bănilă, la Antena 3.

Mamei Luizei Melencu îi vor fi prelevate probe biologice necesare în ancheta DIICOT, luni, la ora 10:00, în București.

Felix Bănilă a mai explicat de ce este nevoie de proba biologică din partea Monicăi Melencu. Acesta susține că mamei Luizei i-au mai fost recoltate astfel de probe, însă acestea au fost epuizate, iar acum este nevoie de altele noi.

„Avem nevoie de o probă esențială pentru continuarea procesului penal, o probă biologică de comparat, pe care o putem obține doar de la mama Luizei. S-a dispus o Comisie rogatorie către autoritățile judiciare din SUA care să ne sprijine în a efectua o nouă analiză asupra fragmentelor osoase ridicate din zona de lizieră, printr-o metodă pentru care niciun institut din țara noastră nu este omologat, respectiv recoltarea de ADN mitocondrial, care se transmite doar pe linie maternă. Am trimis deja către SUA probele osoase, și este nevoie să fie trimisă cu maximă atenție și proba de comparație”, a mai declarat Felix Bănilă.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW