Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Șeful DIICOT, despre situația Monicăi Melencu: În România, punerea în aplicare a legii nu se negociază. Exploatarea emoției nu va împiedica executarea unui mandat de aducere

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 27 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat pentru mainnews.ro că mama Luizei Melencu a fost invitată de două ori în fața autorităților pentru a i se explica necesitatea prelevării probei biologice, pe care femeia o refuză, și importanța acesteia. Bănilă este de părere că avocatul familiei Melencu, Tonel Pop, ar fi trebuit să îi asigure Monicăi Melencu consiliera necesară în acest sens.

„Această probă biologică presupune prelevare de salivă, nu este o metodă dureroasă, mai mult, mama victimei cunoaște maniera prin care se procedează pentru că anterior i s-a mai recoltat.(…) A fost invitată de două ori în fața autorităților pentru a i se explica necesitatea acestei prelevări și care este importanța. Cred că și interesul lor este să aflăm cât mai repede dacă acele fragmente osoase provin de la fiica lor sau din altă parte.

Șef DIICOT: Avocatul trebuia să le asigure consilierea necesară

Șeful DIICOT a spus că avocatul familiei Melencu, Tonel Pop, trebuia să le asigure consilierea necesară și să le explice care este importanța acestei probe, mai ales că aflându-se la sediul DIICOT, i s-a adus la cunoștință necesitatea prelevării probei biologice, dar și decizia judecătorilor.

„Avocatul dumnealor trebuia să le asigure consilierea necesară în acest sens. Dumnealui s-a aflat în sediul DIICOT, colegii mei i-au adus la cunoștință necesitatea prelevării de probe pentru clienta sa și decizia judecătorilor și mai mult, faptul că acesta invocă pe toate canalele media că a fost amenințat. Nu este adevărat. I s-au explicat consecințele și că, în cazul în care nu vor, asta constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției”, a mai spus Bănilă.

Felix Bănilă: Avem nevoie de o probă biologică pe care o putem obține doar de la mama Luizei

Felix Bănilă mai a explicat de ce este nevoie de proba biologică din partea Monicăi Melencu. Acesta susține că mamei Luizei i-au mai fost recoltate astfel de probe, însă acestea au fost epuizate, iar acum este nevoie de altele noi.

„Avem nevoie de o probă esențială pentru continuarea procesului penal, o probă biologică de comparat, pe care o putem obține doar de la mama Luizei. S-a dispus o Comisie rogatorie către autoritățile judiciare din SUA care să ne sprijine în a efectua o nouă analiză asupra fragmentelor osoase ridicate din zona de lizieră, printr-o metodă pentru care niciun institut din țara noastră nu este omologat, respectiv recoltarea de ADN mitocondrial, care se transmite doar pe linie maternă. Am trimis deja către SUA probele osoase, și este nevoie să fie trimisă cu maximă atenție și proba de comparație”, a mai declarat Felix Bănilă.

Felix Bănilă: Punerea în aplicare a unei decizii judecătorești este obligatorie

Șeful DIICOT a mai declarat că punerea în aplicare a unei decizii judecătorești este obligatorie. Nimic nu va împiedica executarea unui mandat de aducere.

„Punerea în aplicare a unei decizii judecătorești este obligatorie. Iar procurorii DIICOT nu au făcut altceva decât să respecte legea, și asta doar pentru aflarea adevărului. În România, punerea în aplicare a legii nu se negociază. Presiunea mediată, exploatarea emoției, nu trebuie și nu va împiedica niciodată executarea unui mandat de aducere”, a încheiat Felix Bănilă.

Monica Melencu, amendată cu 5.000 de lei

Mama Luizei Melencu a fost amendată de către procurorii DIICOT cu 5.000 de lei pentru că nu s-a prezentat la București. Femeia a fost citată întrucât a refuzat recoltarea de noi probe biologice.

Vineri, polițiștii și jandarmii au descins acasă la familia Melencu, punând în aplicare un mandat emis de Tribunalul București. Mama Luizei a refuzat să plece cu aceștia, iar la un moment dat a leșinat.

În urma concluziilor medicale preliminare, polițiștii din cadrul IPJ Dolj au întocmit un proces verbal în care s-a consemnat faptul că mandatul nu poate fi pus în executare.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW