Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Șeful Cyberint, despre implicarea factorilor externi in alegerile din Romania: Scopul este pierderea încrederii în instituțiile democratic

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 august 2020 Etichete: , , ,

Directorul general al Cyberint, Anton Rog, susține că SRI monitorizează posibile atacuri cibernetice in timpul alegerilor, menționând că în trecut acestea au existat.

În unele cazuri, pe care le-am descoperit, că nu avem pretenția că le-am descoperit pe toate, statul a intervenit. (…) Eu nu știu dacă sunt ruși sau nu, dar sigur există conturi pe Twitter, pe Facebook, există mesaje pe mail, există chiar vectori de imagine din România care dau mesaje într-un sens sau altul, care, din punct de vedere legal, spun cei care aplică legea, nu sunt conforme, nu respectă legile electorale, nu respectă nimic”, a declarat Anton Rog pentru Interviurile Digi24.

Acesta a explicat ce înseamnă amestecurile internaționale în cazul alegerilor și cum pot fi ele derulate.

Ce înseamnă amestecurile astea externe? Dacă discutăm despre rețelele sociale, sunt companii specializate, sau sunt grupări de criminalitate cibernetică specializate care studiază sentimentul maselor largi de votanți referitor la un partid politic, la un candidat, la un fenomen șamd. 

Și atunci, pe baza acestui studiu injectează în aceste rețele sociale, Facebook, Twitter, nici nu contează, mail-uri dedicate șamd, mesaje în care să radicalizeze sau să determine votul într-o anumită direcție pentru votanții respectivi. Și da, asta înseamnă un proces de ingerință într-un proces democratic și noi o sesizăm. Și ce se întâmplă? Se închid acele conturi de Facebook, se încearcă identificarea acelor entități, că or fi juridice, că or fi indivizi care stau în spatele lor, și aducerea lor în fața justiției. 

O altă modalitate, strict de hacking, la registrul național de votanți: păi acolo dacă avem un număr mare de decedați cărora le intră cineva și le modifică data decesului și le apar că sunt vii iar unii bagă buletine în numele lor în urnă într-o grupare din asta de criminalitate, nu cibernetică, ci organizată, în anumite zone îi declari că nu sunt decedați și votezi în numele lor, se va descoperi ulterior, sigur că se vor face confruntări cu evidența populației, dar se produce un damage de imagine, rezultatele se invalidează, trebuie renumărări în justiție, deci se perturbă grav procesul electoral 

Un alt exemplu poate fi la raportarea datelor din străinătate, tehnic dacă ne gândim: interceptează pachetele, modifică niște numere în ele și când vin sacii și se fac validări, nu mai corespund. Și iarăși se poate produce o perturbare a procesului electoral

Sau se atacă site-urile media. Într-o dimineață, chiar în dimineața votului, se pun niște chestii, pentru 10 minute, nici nu trebuie mai mult, se pun pe site-ul de știri, pe care îl accesează foarte mulți, cu niște mesaje într-o anumită direcție care pot determina vizitatorii site-ului să voteze”, a precizat șeful Cyberint.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW