Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Șeful comunității informaționale din SUA, acuzat că a fost plătit de Vladimir Plahotniuc/ Oligarhul moldovean are interdicție de a intra în SUA

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 22 februarie 2020 Etichete: , , ,

 Șeful comunității informaționale din SUA, Richard Grenell, numit miercuri în funcție de către președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță oligarhului Vlad Plahotniuc, acuzat de corupție, însă Grenell nu a făcut public faptul că ar fi încasat bani din partea politicianului moldovean.

Potrivit Pro Publica, în anul 2016, Grenell a scris câteva materiale în care era vorba despre Vladimir Plahotniuc, cel care a fugit din Republica Moldova și are interdicție de intrare în SUA, însă nu a publicat în declarația sa de avere faptul că ar fi fost plătit pentru asta.

De asemenea, Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucrează pentru politicieni străini să raporteze lucrul acesta.

Pro Publica susține că este destul de evident că articolele erau parte a contractului de consultanță dintre Grenell și Plahotniuc, însă precizează că munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA dacă a fost comandată sau de ea a beneficiat un politician străin.

Fuga din Republica Moldova

În luna iunie 2019, Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova, după ce partidul său a anunțat retragerea de la guvernare.

După ce a părăsit țara, Vlad Plahotniuc a postat un mesaj pe contul său de socializare prin care își explica gestul. Plahotniuc susținea că are nevoie de o pauză pentru a lucra la un plan de stabilizare a țării, dar şi pentru a îşi proteja familia.

”În ceea ce mă privește, am nevoie de o pauză, dar nu pentru a mă odihni, cei care mă cunosc știu că nu-mi place odihna, știu că nu pot sta departe de proiectele noastre și de echipă. Ceea ce fac în aceste zile este să lucrez la mai multe planuri, iar cel mai important este cel prin care să reușim să readucem stabilitatea în Moldova și liniștea de care cetățenii au nevoie.

În același timp, am nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, după ce a trecut prin momente grele, inclusiv după o tentativă de răpire eșuată a mea, care a avut loc anul trecut, când mă aflam într-o vizită peste hotare. Copiii mei sunt speriați, familia mea este speriată și nu se simte în siguranță nicăieri.

Familia mea are nevoie mai mult ca oricând să fiu lângă ea și eu voi sta cât este necesar, pentru ca să treacă cu bine peste aceste momente și să se simtă în siguranță. Este dreptul meu să iau toate măsurile pentru a mă proteja și a-mi proteja familia sau oamenii apropiați, așa cum cred că e mai bine pentru ei. În această perioadă, Moldova nu este o țară sigură, iar asta nu din cauza posibilelor dosare inventate de oponenți, dar din cauza unora care își doresc să o preia cu forța”, a scris liderul PDM pe Facebook.

Plahotniuc, dat în urmărire internațională

Pe 29 octombrie, oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost dat în urmărire internațională de procurorii anticorupție de la Chișinău. Pe numele lui există un mandat de arestare emis de un tribunal din Rusia, oligarhul fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat.

În luna ianuarie a anului în curs, Plahotniuc, dar și soția și copiii lui au primit interdicție de a intra în SUA, din cauza acuzațiilor de corupție.

„Actele de corupție ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova, a anunțat secretarul american de stat, Mike Pompeo, pe Twitter. Informația a fost făcută publică și pe site-ul Departamentului de Stat

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW