Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


Șefa Comisiei Europene vine astăzi în România

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2021

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni luni, 27 septembrie, la București pentru a prezenta evaluarea Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care România va pute accesa 29,2 miliarde euro sub formă de granturi și credite.

La ora 16:00, Ursula von der Leyen va fi primită la Palatul Cotroceni de şeful statului, iar la ora 16,50 va avea o întrevedere cu prim-ministrul Florin Cîţu, la Palatul Victoria. Printre invitați se numără și fostul ministru al proiectelor europene Cristian Ghinea.

Ulterior, Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis și Florin Cîțu vor vizita Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri din PNRR, şi vor susţine o conferinţă de presă comună.

Fum alb pentru PNRR

După ce reprezentanții Guvernului au purtat timp de mai multe luni negocieri cu Comisia Europeană asupra formei finale a PNRR, executivul comunitar ar urma să dea undă verde programului prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro – 14,2 miliarde granturi și 15 miliarde euro credite – până în anul 2026, anunțul vizitei șefei Comisiei Europene fiind un semnal în acest sens.

Cristian Ghinea, fostul ministru al proiectelor europene a oferit asigurări că au fost puse la punct toate detaliile cu Comisia Europeană, Planul fiind în faza finală de avizare.

Pe ce se duc banii din PNRR

Până în anul 2026 ar urma să fie modernizată calea ferată pe o lungime de 311 km, pe 110 km se va realiza electrificare, iar pe 2.535 km vor fi efectuate reînnoiri și reparații pentru ridicarea restricțiilor de viteză. Vor fi achiziționate 12 trenuri alimentate pe hidrogen, 20 de trenuri electrice iar 30 de locomotive și 100 de vagoane vor fi modernizate.

Prin acest mecanism ar urma să fie finanțată construirea a 434 km de autostradă: 324 km din Autostrada Moldova (A7), de la Ploiești până la Pașcani, tronsoanele Târgu-Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Pașcani din „Autostrada Unirii”, Margina-Holdea, în lungime de circa 9 km, sectorul lipsă din A1 Lugoj-Deva și tronsonul de 42 km Nădășelu-Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania, aflat în prezent în execuție.

Planul Național de Redresare și Reziliență poate fi consultat aici

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW