Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Șefa Comisiei Europene va veni în România

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 septembrie 2021

Președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, va efectua o vizită la București pe 27 septembrie, dată până la care este așteptată finalizarea analizei executivului comunitar asupra Planului Național de Redresare și Reziliență, transmis de România. 

Anunțul a fost făcut, vineri, 17 septembrie, de Dana Spinanț, purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene.

„Pot confirma că finalizăm evaluarea Planului de Redresare depus de România si că vom încheia în următoarele câteva zile, iar preşedintele CE va vizita Bucureştiul în 27 septembrie, astfel că vom oferi mai multe detalii chiar înainte de această dată. Ne aşteptăm ca analiza planului să fie finalizată până atunci”, a declarat Dana Spinanţ.

Fum alb pentru PNRR

După ce reprezentanții Guvernului au purtat timp de mai multe luni negocieri cu Comisia Europeană asupra formei finale a PNRR, executivul comunitar ar urma să dea undă verde programului prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro – 14,2 miliarde granturi și 15 miliarde euro credite – până în anul 2026, anunțul vizitei șefei Comisiei Europene fiind un semnal în acest sens.

Cristian Ghinea, fostul ministru al proiectelor europene a oferit asigurări că au fost puse la punct toate detaliile cu Comisia Europeană, Planul fiind în faza finală de avizare.

Pe ce se duc banii din PNRR

Până în anul 2026 ar urma să fie modernizată calea ferată pe o lungime de 311 km, pe 110 km se va realiza electrificare, iar pe 2.535 km vor fi efectuate reînnoiri și reparații pentru ridicarea restricțiilor de viteză. Vor fi achiziționate 12 trenuri alimentate pe hidrogen, 20 de trenuri electrice iar 30 de locomotive și 100 de vagoane vor fi modernizate.

Prin acest mecanism ar urma să fie finanțată construirea a 434 km de autostradă: 324 km din Autostrada Moldova (A7), de la Ploiești până la Pașcani, tronsoanele Târgu-Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Pașcani din „Autostrada Unirii”, Margina-Holdea, în lungime de circa 9 km, sectorul lipsă din A1 Lugoj-Deva și tronsonul de 42 km Nădășelu-Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania, aflat în prezent în execuție.

Planul Național de Redresare și Reziliență poate fi consultat aici

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW