Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șefa Băncii Centrale a Rusiei avertizează că economia rusă nu va supraviețui la nesfârșit din rezerve

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a anunțat luni, 18 aprilie, o nouă reducere a ratelor dobânzilor și a declarat că va fi nevoie de doi ani pentru a readuce inflația la ținta de 4%, pe măsură ce economia Federației Ruse se adaptează la impactul sancțiunilor occidentale, notează Reuters.

„Perioada în care economia poate trăi din rezerve este limitată. Și deja în al doilea și al treilea trimestru vom intra într-o perioadă de transformare structurală și de căutare de noi modele de afaceri”, a declarat Nabiullina în cel mai important discurs al său de când Rusia și-a trimis soldații în Ucraina, în data de 24 februarie.

Ea le-a spus membrilor parlamentului rus că acest lucru va fi însoțit de o creștere a prețurilor la anumite bunuri, astfel încât inflația – care a atins un nivel anual de 17% în martie – va fi depăși ținta. Dar acest lucru ar fi cauzat de oferta scăzută, nu de cererea ridicată.

„Prin urmare, nu vom încerca să o readucem mai jos prin orice mijloace – acest lucru ar împiedica afacerile să se adapteze”, dar „creșterea inflației nu ar trebui să fie incontrolabilă”, iar politica monetară a băncii ar urma să o readucă la ținta de 4% în 2024, a mai explicat Elvira Nabiullina.

Nabiullina a majorat dobânda cheie a băncii la 20% de la 9,5% pe 28 februarie, la patru zile după ce forțele rusești au intrat în Ucraina, dar a redus-o la 17% pe 8 aprilie. Luni, ea a indicat că va încerca să o reducă și mai mult.

„Trebuie să avem posibilitatea de a reduce dobânda cheie mai repede. Trebuie să creăm condiții pentru a crește disponibilitatea creditelor pentru economie”, a punctat ea.

De asemenea, ea a declarat că Moscova intenționează să ia „măsuri legale” privind blocarea aurului, a valutei și a activelor aparținând rezidenților ruși, adăugând totodată că o astfel de decizie ar trebui să fie atent gândită.

Sancțiunile străine au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele aproximativ 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur și valută în momentul în care a început invazia Ucrainei.

Sancțiunile au afectat, până acum, în principal piața financiară, „dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia”, a apreciat Nabiullina: „Principalele probleme vor fi asociate cu restricțiile asupra importurilor și logisticii comerțului extern, iar în viitor cu restricțiile asupra exporturilor”.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei a arătat, totodată, că firmele rusești vor trebui să se adapteze – „Producătorii ruși vor trebui să caute noi parteneri, o nouă logistică sau să treacă la producția de produse din generațiile anterioare”.

În plus, exportatorii vor trebui să caute noi parteneri și aranjamente logistice, iar „toate acestea vor necesita timp”. Ea a mai precizat că banca centrală ia în considerare posibilitatea de a face mai flexibilă vânzarea produselor valutare de către exportatori.

În luna februarie, Rusia a ordonat companiilor exportatoare, inclusiv unora dintre cei mai mari producători de energie din lume, de la Gazprom la Rosneft, să vândă pe piață 80% din veniturile lor în valută, în condițiile în care propria capacitate a băncii centrale de a interveni pe piețele valutare a fost redusă.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *