Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Șefa ANM, precizări privind calitatea aerului din România și incendiul din Capitală

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 martie 2022

Valorile ridicate de poluare înregistrate în România nu au nicio legătură cu războiul din Ucraina, a subliniat marți, 22 martie, directorul general al Administrației Naționale pentru Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, într-un briefieng de presă susținut la Palatul Victoria.

Oficialul a făcut aceste precizări, ca urmare a unor informații false apărute în spațiul public, potrivit cărora un nor toxic ar fi ajuns în România din Ucraina.

„Suntem pe o situație de câmp anticiclonic, centrat pe Ucraina, ceea ce înseamnă că sursa generatoare de poluanți rămâne în zona în care s-a produs. Momentan nu există acest pericol”, a specificat directorul general ANM.

Elena Mateescu a explicat că emisiile detectate de stațiile de monitorizare sunt cauzate de codul galben de vânt, iar nu de războiul din Ucraina.

„În ceea ce privește particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5, să nu uităm că astăzi până la ora 20.00 ne aflăm sub incidența unei avertizări de Cod Galben, cu vânt de intensitate în special în zona Dobrogei, care fi putut să ridice particule de praf în suspensie. Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă în zona de Est și Sud-Est a țării. În zona capitalei, în ultimele trei luni, au fost cantități foarte mici de precipitații”, a afirmat directorul general al ANM.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Elena Mateescu a făcut și precizări referitoare la incendiul din capitală, în raport cu condițiile meteorologice.

„Viteza vântului este în diminuare, ceea ce va face ca norul de fum să se disperseze și să aibă și o direcție spre sud-vest, astfel încât să nu avem o extindere în următoarele ore”, a explicat șefa ANM.

O nouă isterie a aprins România

O nouă isterie cuprinde România, cea a norului toxic din Ucraina, ce urmează să vină deasupra României, astfel că viețile cetățenilor ar fi puse în pericol. Informații au apărut în spațiul public încă din cursul zilei de luni, după ce în weekend s-au înregistrat valori mari de poluare în capitala Ucrainei, Kiev, în contextul bombardamentelor forțelor ruse.

Autoritățile din România au infirmat această ipoteză și dau asigurări că nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce privește calitatea aerului.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW