Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Ședința plenului CSM, blocată din lipsă de cvorum. Membrii care au lipsit, acuzați că ar bloca alegerile pentru noul Consiliu / Răspunsul celor 7 procurori și judecători

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 mai 2022

Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de miercuri, 25 mai, pe a cărei ordine de zi se aflau verificarea și validarea listelor de candidați pentru alegerile din anul 2022 și aprobarea buletinelor de vot, nu s-a putut ține din lipsă de cvorum. În timp ce o parte din membrii prezenți au acuzat că alegerile pentru noul Consiliu ar putea fi blocate, cei 7 membri care au lipsit au precizat că ședința a fost convocată „cu încălcarea dispozițiilor legale”. 

Președintele CSM, judecătorul Marian Budă, a convocat o ședință de urgență pentru miercuri, 25 mai.

Notă privind verificarea şi validarea de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a proiectelor listelor cu judecătorii şi procurorii desemnaţi pentru a candida la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, întocmite de Comitetul Electoral
Permanent, precum şi aprobarea proiectelor buletinelor de vot”, este singurul punct de pe ordinea de zi.

7 membri ai CSM, judecătorii Andrea Chiș, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mihai Bălan și procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac nu au participat la ședință, ceea ce a dus la o lipsă de cvorum.

Având în vedere acest fapt, sperăm să nu punem în pericol desfășurarea alegerilor pentru noul CSM, ne pare rău, o să convocăm o altă ședință pentru a valida aceste liste(…)O să vedem, nu știu, într-o zi, săptămâna viitoare”, a spus președintele CSM.

Au fost acuzați că ar bloca alegerile

Judecătoarea Simona Marcu, cea care ceruse convocarea ședinței de miercuri, susține că exista posibilitatea „ca tipărirea listelor și buletinelor de vot să fie periclitată de termenul prevăzut în calendar, anume 31 mai ca dată limită de organizare a ședinței plenului pentru validarea acestor documente”.

Ea a adăugat că a cerut aparatului tehnic să înceteze tipărirea documentelor, până când se va lua o decizie la nivelul plenului.

Fiecare membru are răspunderea faptelor sale, iar atitudinea aceasta de a refuza participarea la un plen care este adevărat că nu a fost convocat în condițiile procedurale, cunoscute, dar are o justificare obiectivă cât se poate de rațională, mă face să mă întreb dacă realmente se dorește organizarea acestor alegeri cu respectarea calendarului stabilit inițial”, a adăugat judecătoarea.

Fostul președinte al CSM în anul 2021, Bogdan Mateescu, a precizat că au existat situații în trecut când plenul a fost convocat de pe o zi pe alta.

Îmi pare rău că punem în pericol desfășurarea alegerilor, sper să găsim o soluție(…)Aceasta este situația, suntem singurul organ colegial a cărei activitate este blocată de o minoritate”, a spus Bogdan Mateescu.

Și ministrul Justiției a intervenit cu un apel la adresa membrilor CSM. Cătălin Predoiu le-a cerut „să depășească orice dificultăți ar avea în a organiza și a ține în condiții statutare și de cvorum viitoarele ședințe”.

Suntem în preajma pregătirii raportului MCV care va lua în considerare și atmosfera generală din Consiliu, din sistem, și responsabilitatea pe care o dovedește acest consiliu, ca și toate consiliile care au fost până acum. Îi rog pe domnul președinte și vicepreședinte să depună diligențe pentru a media dacă există un conflict care conduce la această situație de aparent blocaj și să găsim soluțiile pentru a ne desfășura activitatea în bune condițiuni”, a spus Cătălin Predoiu.

Răspunsul celor 7 membri CSM

Cei 7 membri CSM care au lipsit la ședința de miercuri au transmis, ulterior, un comunicat de presă prin care susțin că a fost convocată „cu încălcarea dispozițiilor legale ce prevăd un termen de trei zile, necesar pentru pregătirea lucrărilor”.

Așa cum a rezultat din dezbaterile celor prezenți, acest Plen a fost convocat cu motivarea că există o urgență în ceea ce privește desfășurarea alegerilor pentru viitorul CSM, constând în imposibilitatea tipăririi la timp a buletinelor de vot, aspect care este de neînțeles în condițiile în care, din aceleași discuții publice, a reieșit că deja a fost dispusă tipărirea buletinelor de vot pe care trebuia să le aprobăm azi”, este punctul de vedere al celor 7 membri CSM.

Aceștia au precizat că, potrivit unei note întocmite de Comitetul electoral permanent pe 16 mai, nu există probleme în ceea ce privește tipărirea buletinelor de vot până pe 31 mai.

Nu în ultimul rând, semnalăm faptul că astfel de practici au mai fost folosite și în trecut, când, sub pretextul unor chestiuni urgente, au fost convocate ședințe de Plen fără includerea în ordinea de zi a unor lucrări rămase nesoluționate”, potrivit sursei citate.

În plus, membrii care au lipsit la ședința de miercuri au menționat că trebuia discutată și situația selecției procurorilor care vor ancheta magistrații, după ce președintele CSM a declanșat o nouă procedură, fără să fie finalizată cea în curs.

Invităm majoritatea din CSM la un dialog real și la stabilirea unor ședințe previzibile, cu respectarea legii, care să asigure fiecărui membru posibilitatea exercitării mandatului încredințat de colegii noștri judecători și procurori”, este concluzia celor 7 membri CSM.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW