Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ședință de Guvern: Proiectul pentru achiziția de autospeciale de supraveghere cu termoviziune pentru Poliția de Frontieră, pe ordinea de zi

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 27 februarie 2020 Etichete: , ,

Miniștrii demiși ai cabinetului condus de Ludovic Orban se reunesc, joi, de la ora 14.00, în ședință de Guvern. Printre proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței Executivului se regăsește și cel pentru achiziția de autospeciale de supraveghere cu termoviziune pentru Poliția de Frontieră. 

Proiectul prevede achiziția a 49 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune care ar urma să intre în dotarea Poliţiei de Frontieră. În acest moment, la nivelul PFR se înregistrează un deficit de 271 de autospeciale cu termoviziune.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, achiziționarea autospecialelor de supraveghere cu termoviziune „aduce un aport semnificativ în munca operativă de supraveghere a frontierei externe, dar și creează condițiile favorabile prevenirii trecerilor ilegale a frontierei terestre”.

Autospeciale cu termoviziune existente deja au ieşit din perioada de garanţie și există riscul apariţiei de defecţiuni, ceea ce ar însemna indisponibilizarea acestor dispozitive.

„În actualul context al fenomenului migraționist la care Uniunea Europeană, în general, și România, în particular, ca țară membră trebuie să facă față, apare necesitatea dotării structurilor Poliției de Frontieră cu autospeciale de supraveghere a frontierei pe principiul termoviziunii de ultimă generație, care să asigure supravegherea frontierei și observarea persoanelor care intenționează să treacă frontiera în mod ilegal”, se mai arată în proiectul de documentare a proiectului.

Achiziția de autospeciale cu termoviziune este necesară pentru: „prevenirea și combaterea migrației ilegale și a infracţionalităţii transfrontaliere; pentru întărirea capacităţii operaţionale și a capacităţii de reacţie; creşterea nivelului de control la frontierele externe ale Uniunii Europene; desfăşurarea activităţilor operative, în condiţii optime şi în conformitate cu recomandările UE”.

Finanțarea autospecialelor ar urma să fie realizată din fonduri externe nerambursabile. Valoarea totală a investiţiei, incluzând și TVA-ul, în preţuri valabile în luna noiembrie 2019, se ridică la 51.292.000 de lei.

Proiectul face parte din programul naţional aferent Fondului pentru securitate internă şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.

Autospecialele ar urma să intre în dotarea Poliției de Frontieră din Bucureşti şi din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Arad.

sursa foto: Facebook / Poliția de Frontieră Română

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *