Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ședința de Guvern, continuată fără miniștrii USR PLUS. Acuzații la adresa premierului / UPDATE Ședința de Guvern s-a terminat, fără să fie adoptat „PNDL 3” – SURSE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 septembrie 2021

UPDATE 21:00 Ședința de Guvern s-a terminat, fără să fie adoptată Ordonanța de Urgență pentru „PNDL 3”, potrivit unor surse Main News.

UPDATE 20:45 Liderul deputaților USR PLUS îi cere premierului să nu arunce țara într-o criză, doar din dorința de a adopta Ordonanța de Urgență pentru „PNDL 3”.

Fac un apel la premierul Cîțu să nu arunce țara în criză printr-o OUG adoptată noaptea, fără avize, fără miniștri USR PLUS, fără acordul Coaliției, fără urgență, cu impact devastator pe buget, cu secretari de stat strânși cu arcanul și puși în fața unei evidente ilegalități!”, a scris Ionuț Moșteanu, pe Facebook.

Știrea inițială

Premierul Florin Cîțu ar fi reluat ședința de Guvern de miercuri, 1 septembrie, fără miniștrii USR PLUS, fiind înlocuiți de secretarii de stat ai PNL. Formațiunea condusă de Dacian Cioloș și Dan Barna atrage atenția că prim-ministrul ar fi recurs la amenințări pentru a putea aproba programul „PNDL 3”.

USR PLUS ia act de amenințările asupra secretarilor de stat PNL din ministerele conduse de miniștri USR PLUS de a se prezenta la ședința de guvern”, se arată într-un comunicat de presă al USR PLUS.

Reprezentanții formațiunii susțin că reprezentarea unui minister la ședințele de Guvern este atributul ministrului, iar un secretar de stat poate fi delegat doar de către acesta, prin ordin scris.

Facem apel la șeful executivului sa nu pună oamenii in situația de a încălca legea prin uzurparea de calități oficiale”, a precizat sursa citată.

Avizul Consiliului Legislativ, dat miercuri

Consiliul Legislativ (CL), condus de Florin Iordache, a dat miercuri, 1 septembrie, un aviz favorabil, cu observații, asupra proiectului de act normativ cunoscut în spațiul public drept „PNDL 3”.

Prin avizul pe care îl emite, Consiliul Legislativ nu se poate pronunța asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate”, se arată în avizul CL.

Avizul Consiliului Legislativ poate fi consultat în întregime aici.

Reamintim că ședința Guvernului programată pentru miercuri, 1 septembrie, a fost amânată, după ce premierul a inclus pe ordinea suplimentară programul „PNDL 3”, prin care autoritățile locale ar urma să beneficieze de 50 miliarde lei în următorii șase ani.

Acuzat de USR PLUS că a propus adoptarea proiectului de act normativ fără ca acesta să aibă toate avizele, premierul Florin Cîțu a susținut că acesta îndeplinește toate procedurile legale, insistând că va fi adoptat după reluarea ședinței, la ora 19:00.

Co-președinții USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că miniștrii formațiunii nu vor participa la ședința executivului și că au convocat o altă ședință a coaliției pentru joi, începând cu ora 10:00.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *