Ședințe importante ale conducerii PNL. Eliminarea facilităţilor fiscale, printre temele de discuţie
Liberalii au programată luni sedinţa de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale, urmată de şedinţa Biroului Executiv, urmând să fie discutată inclusiv poziţia faţă de facilităţile fiscale în IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, PNL opunându-se intenţiei PSD şi a premierului Marcel Ciolacu de a le elimina parţial. Subiectul ar urma să fie discutat ulterior, în şedinţa liderilor coaliţiei.
Preşedintele PNL, preşedintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul general, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, prim-vicepreşedinţii PNL, miniştri şi secretari de stat ai PNL, au luni dimineaţă, de la ora 8.00, şedinţă de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale, practică instituită de odată cu preluarea conducerii Executivului de către Marcel Ciolacu.
O oră mai târziu este programată şedinţa conducerii liberale, iar în cursul zilei ar urma să aibă loc discuţii ale liderilor coaliţiei.
Pe agenda discuţiilor ar urma să se afle, conform unor surse din partid, subiectul eliminării facilităţilor fiscale în IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, în condiţiile în care liberalii se opun anulării, fie şi parţiale, a acestora.
Tema revine în discuţie după ce, în urmă cu o săptămână, premierul Marcel Ciolacu s-a exprimat în mod ferm pentru eliminarea parţială a acestor facilităţi, spunând că ”s-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, iar vineri au circulat informaţii conform cărora facilităţile fiscale pentru personalul din construcţii, agricultură şi din industria alimentară ar urma să fie eliminate din luna septembrie.
Opoziţia PNL faţă de astfel de decizii va fi exprimată şi în şedinţa coaliţiei, mai ales că numeroşi lideri liberali acuză că PSD susţine o astfel de măsură pentru a creşte veniturile la buget pentru a acoperi ”gaura” lăsată de ministrul social-democrat al Finanţelor Adrian Câciu, spun surse din PNL, în contextul în care, conform datelor făcute publice miercuri de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar a ajuns la 2,32% din PIB, în primele cinci luni, la 36,91 miliarde lei, comparativ cu 1,72 % din PIB, respectiv 27,35 miliarde lei în primele patru luni ale anului.
De altfel, la momentul în care a fost anunţat deficitul pe primele patru luni ale anului, voci din PNL au cerut demisia lui Câciu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o săptămână, că sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde şi că este un lucru total anormal.
”PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite execepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie”, a spus Ciolacu.
Premierul a precizat că ”sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde”.
”Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a arătat şeful Executivului.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, la sediul PNL, că nu putem sta cu mâna în sân, pentru că după cinci luni 2,33% deficit bugetar nu este de joacă. El a precizat că este în interesul României să gestionăm deficitul bugetar, pentru a nu afecta investiţiile, şansa noastră pentru dezvoltare pe termen lung şi a precizat că planul de măsuri la care lucrează şi care urmează să fie aprobat la nivelul coaliţiei vizează să închidem anul bugetar la nivelul ţintei de deficit asumate cu Comisia Europeană, 4,4% din PIB.
Comentarii