Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Ședință cu scandal la CSM: Lia Savonea propune sancțiuni pentru cei care absentează de la plen/Dezbaterile pentru numirea Adinei Florea la SIIJ, amânate până la ora 16.30

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , , ,

UPDATE: 

După o pauză de o oră, șefa CSM a decis ca ședința plenului să fie reluată la ora 16.30 când ar putea să fie prezenți și procurorii care au absentat dimineață. Lia Savonea încearcă în acest fel să forțeze întrunirea cvorumului pentru că, pe ordinea de zi, se află numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale.

Președinta CSM a precizat că l-a sunat pe procurorul general interimar Bogdan Licu însă acesta nu i-a răspuns. S-a interesat și a aflat că întâlnirile la Parchetul General se termină la ora 16.00, ceea ce a determinat-o să decidă reluarea ședinței plenului la ora 16.30.

ȘTIREA INIȚIALĂ

A șasea încercare a plenului CSM de a o numi pe Adina Florea la șefia Secției Speciale a eșuat. Și asta pentru că, nici de această dată, nu s-a întrunit cvorumul necesar. Din cei 19 membri, au fost prezenți doar 13. Șefa CSM, Lia Savonea, crede că se află „în fața unei situații de coordonare”, pentru că 3 procurori se află la o întâlnire la Ministerul Justiției, unul este în concediu, iar ministrul Justiției este la întâlnirea JAI. De aceea, ea cere amendarea legii Legii 317/2004 privind CSM, prin care să se modifice cvorumul din ședințele de plen. Mai mult chiar, Lia Savonea cere sancționarea celor care lipsesc cu pierderea mandatului.

„Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă. Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General (..) .Nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de Plen, aşa că vă propun modificarea articolului 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii. Eu aş mai propune să se stabilească şi că un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să-şi piardă de drept mandatul”, a precizat Lia Savonea.

Încă de la începutul ședinței, confruntată cu lipsa cvorumului, Lia Savonea a fost destul de iritată de situația existentă.

„Vi s-a prezentat vreun motiv pentru cei care nu au venit la ședința. De ce lipsesc?”, l-a întrebat pe secretarul general al CSM.

Savonea susține că a aflat din presă că mai mulți procurori sunt la o întâlnire cu șefii marilor parchete, organizată de procurorul general, Bogdan Licu.

„Trebuie să reamintesc faptul că la patru ședințe, legal covocate, s-a refuzat prezența de către anumiți membri, în principal procurori. Noi nu avem pârghii pentru respectarea legii.
Vă propun să solicităm că, în regim de urgență să fie adoptate măsuri legislative pentru a se remedia această problemă. Printr-o procedura legislativă, parlamentară, nu știu. (…)

Am văzut semnalele ministrului Justiției. Nu pot să nu observ această stranie coincidență. Ministrul Justiție pleacă și procurorul general suprapune această activitate cu procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și procurorul Deac. Suntem în fața unei acțiuni de coordonare.
Procurorii Ban, Deac și Toader nu au adus la cunoștință nicio situație de absența sau imposibilitatea de prezentare. Suntem în fața unei acțiuni coordonate de blocare a activității CSM”, a spus Lia Savonea.

Judecătoarea Gabriela Baltag cere mutarea ședinței la Parchetul General

Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut și ea mutarea ședinței plenului la Parchetul General pentru a se întruni cvorumul.

„Acei membri CSM primesc o indemnizație consistentă și diurne, în limitele legii fiecare. Deci vă fac această propunere, dacă sunteți de acord, invităm și presa, să mergem până la Parchetul General și să facem ședința acolo. Am mai făcut la INM, au mai fost și alte locuri, la Iași, unde Consiliul și-a desfășurat ședința de plen.
Și desigur să aveți în vedere, în situația în care nu agreați o astfel de propunere, să amânați în cursul zilei de astăzi, din ora în ora, ședința de plen. Poate totuși conștiința colegilor noștri se deșteaptă și vor veni să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Din câte știm noi, ei sunt în prezent, funcționează în CSM, nu în Parchetul General,” declara Baltag.

În plen, nu s-a putut lua o decizie cu privire la soarta ședinței de astăzi. Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut mutarea plenului la Parchetul General unde se află cei trei procurori care absentează, astfel încât să se poată relua ședința care a fost suspendată pentru consultări.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

 

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/sedinta-cu-scandal-la-csm-lia-savonea-propune-sanctiuni-pentru-cei-care-absenteaza-de-la-plen-dezbaterile-pentru-numirea-adinei-florea-la-siij-amanate-pana-la-ora-16-30/ […]

 • … [Trackback]

  […] Information to that Topic: mainnews.ro/sedinta-cu-scandal-la-csm-lia-savonea-propune-sanctiuni-pentru-cei-care-absenteaza-de-la-plen-dezbaterile-pentru-numirea-adinei-florea-la-siij-amanate-pana-la-ora-16-30/ […]

 • … [Trackback]

  […] There you will find 84294 additional Information on that Topic: mainnews.ro/sedinta-cu-scandal-la-csm-lia-savonea-propune-sanctiuni-pentru-cei-care-absenteaza-de-la-plen-dezbaterile-pentru-numirea-adinei-florea-la-siij-amanate-pana-la-ora-16-30/…

 • … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: mainnews.ro/sedinta-cu-scandal-la-csm-lia-savonea-propune-sanctiuni-pentru-cei-care-absenteaza-de-la-plen-dezbaterile-pentru-numirea-adinei-florea-la-siij-amanate-pana-la-ora-16-30/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW