Saturday, June 19, 2021
Jurnalism corect


Ședință CCR, joi, pentru validarea mandatului lui Klaus Iohannis/ Ludovic Orban, prezent

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 28 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Curtea Constituțională a României (CCR) va avea, joi, o ședință pentru validarea mandatului președintelui Klaus Iohannis. Potrivit agendei oficiale afișate pe site-ul Guvernului, la eveniment vor participa premierul Ludovic Orban alături de mai mulți membri ai Guvernului liberal.

După centralizarea a 99,67% dintre voturile pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Biroul Electoral Central (BEC) a furnizat rezultatele parțiale: Klaus Iohannis a obținut 65,88%, iar Viorica Dăncilă 34,12%.

În urma pierderii alegerilor de către social-democrați, Viorica Dăncilă a demisionat, marți seară, din fruntea PSD, iar conducerea a fost preluată de Marcel Ciolacu.

Cine este Klaus Iohannis

Înainte de a fi președintele României, Klaus Iohannis a fost profesor de fizică, inspector școlar și apoi primar al municipiului Sibiu. În anul 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către PNL și PSD pentru funcția de premier, însă președintele de la acea vreme, Traian Băsescu a refuzat să îl nominalizeze.

În 2013 a devenit membru al PNL, iar în 2014 a câștigat alegerile prezidențiale, în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe Victor Ponta, premier la acea vreme.

Viața personală

Klaus Iohannis face parte dintr-o familie de sași. Părinții săi, Susanne și Gustav Heinz Johannis au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, acolo unde locuiesc și în prezent. Iohannis a absolvit în anul 1993 studiile de fizică la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj. Este căsătorit cu Carmen Iohannis din 1960, profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Lupta anticorupție

Prezidențiabilul Klaus Iohannis este un susținător al luptei împotriva corupției din România. Pe parcursul celor patru ani de mandat, acesta a transmis mai multe mesaje de susținere pentru activitatea Direcției Naționale Anticorupție.

În anul 2016, Iohannis a primit un premiu pentru sprijinirea statului de drept și a luptei împotriva corupției din partea Fundației germane „Hermann Ehlers”.

Pe 13 februarie 2017, Parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru referendumul anticorupție cerut de președintele Iohannis.

Pe 16 aprilie, Klaus Iohannis a spus că nu o va revoca pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi din funcție, însă, Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției a sesizat CCR care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Justiției și președinte. Klaus Iohannis a fost nevoit să semneze revocarea Laurei Codruța Kovesi.

„În calitate de președinte îmi iau angajamentul să garantez justiția independentă și statul de drept, asta înseamnă că nu voi accepta sub nicio formă ca politicienii să-și subordoneze justiția în orice formă. De asemenea, pot să afirm foarte clar că pe timpul mandatului meu nu voi grația niciun politician condamnat pentru acte de corupție”, spunea Klaus Iohannis.

Avere

Potrivit declarației sale de avere, Klaus Iohannis deține cinci case: una dobândită în 1997, o casă cumpărată în 2001, o casă obținută prin donație în 1992, iar alte două case cumpărate în 2007.

Acesta mai deține un cont în bancă deschis în 1999 în valoare de 250.000 de lei. În 2018, Klaus Iohannis a primit un salariu de 165.100 de lei de la Administrația Prezidențială.

Soția acestuia, Carmen Iohannis, a realizat în 2018 un venit de profesor de 33.276 de lei.

Preşedintele a obţinut, totodată, 35.829 lei, din închirierea unui imobil din Sibiu. Şi Carmen Iohannis a obţinut acelaşi venit, respectiv 35.829 lei, prin închirierea unui imobil.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW