Justitie

Secția Specială a cerut de la DNA dosarul agentului guvernamental CEDO. Ce fapte i se impută

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție a cerut de la DNA o copie dosarul agentului guvernamental CEDO, Viorel Mocanu. 

Viorel Mocanu este cercetat de DNA pentru observațiile pe care acesta le-a depus la CEDO în cauza “Dragnea contra României”. 

Mocanu este agent guvernamental la CEDO din luna februarie, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis-o pe Catrinel Brumar, cea care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent care a răsturnat practic toate argumentele de până atunci ale României. 

Ce contestă Liviu Dragnea la CEDO

Dragnea contestă la CEDO condamnarea sa la doi ani cu suspendare, din procesul Referendumul. El aduce ca argument faptul că motivarea deciziei din 2016, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării. Decizia în sine a fost luată de toate cele 5 judecătoare, iar minuta acestei decizii a fost semnată de toate cele 5, în 2016.

După ce în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora agentul guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu, a avut o pledoarie în favoarea lui Liviu Dragnea, DNA a deschis un dosar, care se află în faza de cercetare. 

Pentru că la Secția Specială s-a depus o plângere la adresa procurorilor DNA, SIIJ a cerut o copie a dosarului. 

Mai jos, comunicatul integral al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Având în vedere solicitările mass-media referitoare la informațiile apărute în spațiul public privind o cauză penală aflată în curs de instrumentare la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să facă următoarele precizări:

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost învestită, la dată de 15 iulie 2019, cu o plângere penală pentru efectuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. 

În plângere se susține că, în mod abuziv, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce le revin în conformitate cu Legea 78/2000 şi OUG 43/2002, magistraţi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiuni pretins săvârşite de agentul guvernamental pentru CEDO, funcţie care prin natură atribuţiilor sale şi a prevederilor CEDO şi a protocoalelor la această convenţie se bucură de imunitate.

Pentru lămurirea aspectelor sesizate de către titularul plângerii penale, la dată de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, şi nu în original astfel cum, în mod nereal, s-a promovat în spaţiul public, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale în rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 – 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental. 

Totodată, s-a solicitat procurorului şef direcţie să se comunice dacă în dosarele invocate de agentul guvernamental urmărirea penală a fost efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie, prin structurile sale teritoriale sau prin secţiile care funcţionează la nivel central.

Sursa foto: Ps news

Articole Recomandate

Back to top button