Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Secția pentru procurori din CSM îi răspunde Liei Savonea: Nu este prima oară când suntem puși în situația de a ne reorganiza activitatea

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , ,

Secția pentru procurori din cadrul CSM îi răspunde Liei Savonea care s-a arătat deranjată de absența unor membri de la ședința plenului în care ar fi trebuit să se voteze numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților. 

Marți, plenul CSM nu a avut cvorumul necesar pentru că procurorul general Bogdan Licu și alți trei procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut mai multe întâlniri la Parchetul General, iar vicepreședintele Nicolae Solomon și-a luat concediu. Și  ministrul Justiției, Ana Birchall, a lipsit pentru că se află la întrunirea Consiliului JAI de la Luxemburg.

Potrivit acestora, Lia Savonea a anunțat ședința plenului pe data de 4 octombrie în timp ce evenimentele de la Parchetul General au fost programate cu o zi înainte. Procurorii spun că șefa CSM a convocat plenul fără a se consulta și cu ceilalți membri.

Aceleași reproșuri au fost aduse și minitrului Justiției Ana Birchall.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori și judecători aleși de adunările magistraților, 3 membri de drept – ministrul Justiției, șeful Înaltei Curți și procurorul general – și 2 membri ai societății civile. Pentru a se întruni cvorumul este necesară prezența a minim 15 membri. La ședința din această dimineață au fost prezenți 13 membri.

Comunicatul Secției pentru procurori

„Secția pentru procurori a luat act de afirmațiile Președintelui CSM la deschiderea ședinței de Plen din 8 octombrie 2019 și își exprimă dezacordul față de acuzațiile neprobate și nefondate la adresa unora din membrii Secției pentru procurori.

Secția pentru procurori a primit în 3 octombrie 2019 invitația de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 octombrie 2019, trei membri confirmând prezența în dimineața de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Secției fiind în concediu aprobat din luna septembrie 2019 de către Președintele CSM.

Facem precizarea că Plenul a fost convocat în după-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistând o consultare prealabilă și nicio informare cu privire la o dată a Plenului, așa cum susține Președintele CSM.

Membrii care au confirmat participarea la întrunirea organizată de Procurorul General au înțeles să nu își modifice agenda stabilită pentru 8 octombrie 2019, nefiind prima oară puși în situația de a-și reorganiza activitatea, din cauza convocării imprevizibile a ședințelor Plenului CSM.

Secția pentru procurori își manifestă disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activităților Consiliului Superior al Magistraturii.”

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW