Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Secția pentru judecători a CSM a aprobat pensionarea a peste 50 de magistrați într-o singură ședință

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 3 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat în ședința de joi, 3 noiembrie, cererile de pensionare înaintate de 59 de judecători, printre care se regăsesc și doi membri ai CSM, Gabriela Baltag și Andrea Chiș.

Inițial, pe ordinea de zi a ședinței judecătorilor CSM erau 67 de cereri de pensionare, dar 5 dintre ele au fost respinse, iar alte 3 amânate.

Secția pentru judecători a CSM a adoptat și două măsuri care își propun să vină în ajutorul instanțelor care se confruntă cu deficitul de personal:

  • Abilitarea președintelui de instanță de a dispune, în funcție de deficitul concret de resurse umane, măsurile adecvate privind alocarea termenelor de judecată, astfel încât judecătorul/completul de judecată să-și poată exercita atribuțiile la standarde de calitate corespunzătoare unui act de justiție în folosul cetățeanului;
  •  Cheltuielile de personal aferente unei scheme incomplete să fie împărțite tuturor judecătorilor, care exercită efectiv funcția la acea instanță;

Totodată, judecătorii din CSM cer Ministerului Justiției să rezolve „cât mai grabnic” deficitul constant de resurse umane și celorlalte puteri ale statului ca „orice demers care afectează independența judecătorului să fie realizat cu echilibru și precauție, cu respectarea cerințelor firești de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată afectarea și mai gravă a dreptului cetățeanului de acces la justiție”.

Ședința Secției pentru judecători a CSM a fost convocată în contextul în care magistrații s-au opus propunerilor de modificare a modului în care sunt calculate „pensiile speciale”, deși nu a fost comunicată nicio decizie oficială la nivel guvernamental.

Singurele informații în acest sens au fost lansate în spațiul public de reprezentanții coaliției de guvernare.

Vineri, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a convocat o ședință prin care a transmis că Guvernul nu ia în calcul să abroge pensiile de serviciu ale magistraților. Detalii aici.

Ce informații au lansat reprezentanții coaliției

Marius Budăi, ministrul Muncii, a prezentat, lunea trecută, fără să intre în mai multe detalii, raportul întocmit de Banca Mondială, prin care scoate în evidență măsurile necesare pentru îndeplinirea jalonului din Planul Național de Redresare și Reziliență, referitor la „pensiile speciale”.

Budăi a precizat că, potrivit documentului, „pensiile speciale” trebuie să aibă o bază de contributivitate, ceea ce se întâmplă și în prezent, să nu depășească nivelul salariului, iar beneficiarii să aibă un stagiu minim de cotizare.

Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică să nu depăşească salariul”, a declarat Budăi.

Ulterior, vicepremierul Kelemen Hunor a avansat ideea potrivit căreia magistrații, polițiștii, militarii sau diplomații să își primească pensiile de serviciu după vârsta de pensionare de 65 de ani, chiar dacă se retrag din activitate la 50 de ani.

Autoritățile de la București trebuie să modifice până la finele acestui an modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse absolut toate veniturile care nu au la bază principiul contributivității, în sensul îmbunătățirii sustenabilității acestor sisteme.

În caz contrar, Comisia Europeană ar putea bloca viitoarele finanțări prevăzute României în PNRR.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii