Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Secretarul general al NATO: Rusia a intensificat comportamentul agresiv pe plan extern / Mircea Geoană: Suntem pregătiți să apărăm interesele și securitatea cetățenilor de la Marea Neagră

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 martie 2021

NATO mizează pe apărarea colectivă ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei pe plan extern, în țări precum Ucraina, Georgia sau Republica Moldova, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. 

Rusia a intensificat modelul de comportament represiv pe plan intern și agresiv pe plan extern, în ciuda presiunii și efortului din ultimii ani de a iniția un dialog constructiv”, a declarat Jens Stoltenberg, miercuri, după reuniunea miniștrilor de Externe din cadrul NATO.

Secretarul general al NATO a subliniat că Rusia își subminează și destabilizează vecinii, anume pe Ucraina, Georgia și Republica Moldova. În plus, continuă acțiunile de reprimare din Belarus și încearcă să intervină în zona de Vest a Balcanilor.

Rusia continuă să se dezvolte din punct de vedere militar. De la Marea Baltică la Marea Neagră. Din Orientul Mijlociu în Nordul Africii. Din Marea Mediterană până în Oceanul Arctic. Aliații au scos în evidență dezinformarea și propaganda Rusiei și eforturile de a influența alegerile”, a adăugat secretarul general NATO.

Stoltenberg susține că Alianța va continua să lucreze cu Uniunea Europeană și cu ceilalți parteneri apropiați, pentru a asigura un răspuns comun la acțiunile Rusiei.

Ca răspuns la acțiunile Rusiei, NATO a implementat cel mai mare nivel de consolidare a apărării colective dintr-o generație. Am intensificat apărarea hibridă și cibernetică. O să rămânem vigilenți”, a precizat Jens Stoltenberg.

Geoană: NATO este obligată să răspundă

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, susține că NATO este obligată să răspundă la acțiunile agresive ale Rusiei.

Să ne protejăm interesele, cetățenii și teritoriile. Este o problemă pe care o vom trata în continuare foarte serios, iar pentru aliații de la Marea Neagră, inclusiv în cazul României, vom continua să fim vigilenți, activi. Vreau să-i asigur pe români că suntem perfect pregătiți să apărăm interesele și securitatea tuturor cetățenilor din regiunea Mării Negre”, a declarat Mircea Geoană, adjunctul secretarului general NATO, miercuri seară la Digi24.

În plus, Mircea Geoană a adăugat că Federația Rusă încearcă să creeze dificultăți Alianței.

Avantajul Alianței atlantice e că suntem 30 de națiuni, că suntem un gigant economic – țările noastre reprezintă peste 50% din produsul intern global -, că suntem o forță militară redutabilă și fără egal. Suntem întotdeauna capabili să ne adaptăm și la riscuri de natură ceva mai insidioasă, mai perfidă, undeva sub nivelul Articolului 5 de apărare și securitate mutuală între toți aliații”, a adăugat Geoană.

Sursă foto: Inquam Photos / Costin Dincă

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW