Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Secretarul general adjunct al NATO: Există un sentiment extrem de puternic că postura trebuie ranforsată semnificativ

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 martie 2022

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a declarat miercuri, 16 martie, că, în urma întâlnirii miniștrilor Apărării din statele Aliate, NATO a luat decizia de a-și întări postura în toate domeniile: terestru, maritim, aerian, cibernetic și spațial.

În plan terestru, noua postură a NATO va include forțe sporite pe flancurile de Sud-Est ale Alianței, inclusiv în România.

Liderii militari vor analiza un set de opțiuni în toate domeniile, ce vor fi prezentate din nou factorului politic. Anticipăm ca la reuniunea miniștrilor Apărării, de peste 2 luni, să avem aviz. Decizia finală o să o ia liderii noștri la Summitul de la Madrid. Militarii se uită la opțiuni, există un sentiment extrem de puternic că postura trebuie ranforsată semnificativ”, a declarat Mircea Geoană, în cadrul unui briefing de presă susținut miercuri, 16 martie.

În acest sens, numărul 2 din Alianța Nord-Atlantică a menționat și grupul de luptă de pe teritoriul României, condus de Franța, ce ar urma să fie operaționalizat „într-un orizont scurt de timp”. În cadrul Summit-ului de la Madrid, liderii NATO vor lua o decizie finală asupra numărului de trupe ce ar urma să fie dislocat în țara noastră.

În ceea ce privește domeniul maritim, Mircea Geoană a precizat că portavioanele, submarinele și navele de luptă ale NATO vor avea un nivel de prezență și vigilență sporită.

Luăm în considerare întărirea capacității de apărare cibernetică și în domeniul spațial”, a spus Geoană.

Aceste teme vor fi discutate și în cadrul Summit-ului Extraordinar, convocat pentru 24 martie, unde vor participa liderii statelor NATO, inclusiv Joe Biden, președintele SUA.

Acest Summit este un alt moment important, reconfirmă că există intimitate, unitate fără precedent în arcul democratic. Președintele Biden revine în Europa, alături de liderii Aliați și se duce și la Consiliul European. Aplaud acest mod de a ne ține pe toți împreună”, a menționat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că niciun stat membru al Alianței nu se află în pericol de a fi atacat direct de Federația Rusă.

Dacă vedeți mai multe forțe NATO în România, cea mai bună poliță de asigurare este descurajarea, iar acest lucru nu trece neobservat la Moscova(…)România este un actor foarte influent în NATO. Vocea României este respectată în NATO. Răspunsul dat de NATO solicitărilor României sunt în măsura importanței și relevanței strategice a României”, a precizat adjunctul NATO.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW