Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Secretarul executiv GRECO: Corupția ucide/Ce spune Gianluca Esposito despre desființarea Secției Speciale

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 17 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Într-un interviu pentru ziare.com, secretarul executiv al GRECO, Gianluca Esposito, susține că Secția Specială pentru Investigarea Magistraților trebuie desființată. Afirmația lui Esposito vine ca o completare a raportului prezentat săptămâna trecută și care conține, printre alte recomandări, și desființarea SIIJ. 

„Nu trebuie înțeles că aici ar fi vorba de faptul că noi spunem una, iar autoritățile locale altceva. Noi avem un dialog, explicăm de ce credem că situația existența nu duce la rezultate bune.În același timp, încercăm să înțelegem de la autorități ce vor ele să obțină și putem oricând sugera soluții alternative, care să fie conforme cu standardele. Noi ne menținem poziția, iar această este una foarte clară: această secție trebuie să fie desființată. GRECO a exprimat deja asta foarte limpede, nu se poate spune mai clar de atât. Recomandarea există, iar noi vom monitoriza implementarea ei”, a precizat Gianluca Esposito. 

Deși imediat după publicarea raportului reprezentanți ai puterii au afirmat că această secție va contiunua să funcționeze, secretarul executiv Greco crede că ministrul Justiției Ana Birchall, va face pași pentru aplicarea recomandărilor.

„În primul rând, vreau să amintesc, chiar dacă nu știu citatul exact, ceea ce a spus însăși doamna ministru al Justiției din România, și sunt cu totul de acord cu ea, nici eu nu puteam să spun mai bine: atunci când ești membru al unui club, ești obligat să respecți regulile acestuia.
Așadar, primul răspuns este că regulile pe care le avem nu sunt reguli inventate la un moment dat de vreun funcționar și atât. În al doilea rând, pentru a fi mai riguros din punct de vedere juridic, regulile și procedurile noastre sunt foarte limpezi și ele spun că statele membre sunt obligate să implementeze recomandările și asta, subliniez, în intervalul de timp care este indicat”, 

Gianluca Esposito, despre sancționarea României

Misiunea noastră nu este să aplicăm sancțiuni, ci să subliniem ce probleme au apărut, să sugerăm soluții, iar țările ar trebui să implementeze aceste recomandări nu pentru că spunem noi, ci pentru că asta este calea bună pentru ele. Impactul negativ asupra țării nu este deloc de neglijat: reputația țării este afectată, efectele negative se văd imediat în economie, iar societatea resimte toate acestea, în final. În cazul României, nu suntem încă acolo, încă suntem departe, iar eu sunt optimist, gândindu-mă la ceea ce ministrul Justiției a spus, că va lua în seama recomandările și că le va trata cu seriozitate.

Gianluca Esposito a vorbit și despre faptul că autoritățile de la București au contestat pregătirea celor care au întocmit raportul GRECO.

Procesul nostru de evaluare a fost testat continuu în ultimii 20 de ani și este același pentru toate statele membre, indiferent că este o evaluare regulată sau una Ad-Hoc: avem întâlniri atât cu autoritățile, cât și cu actori neoficiali din fiecare țară, luăm în final o decizie și avem apoi o discuție amplă în GRECO care implică toate țările membre, deci nu doar un grup restrâns de secretari ai GRECO. Sunt acolo 49 de persoane care participa, iar a spune că toți fac aceeași greșeală, asta este posibil doar teoretic, însă nu se întâmplă niciodată.

Secretarul executiv GRECO, Gianluca Esposito: Corupția ucide

Da, corupția este o amenințare la adresa statului de drept, nu încape îndoială. Când, spre exemplu, ai corupție în sistemul judiciar, nu spun acum că este cazul concret în vreo țară, este încălcat direct articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care statuează dreptul la un proces echitabil, în față unui tribunal imparțial. Așadar, corupția afectează nu doar statul de drept, ci chiar drepturile fundamentale. Colegi de-ai dumneavoastră, jurnaliști din alte țări, care au denunțat faptele de corupție, au avut de suferit, unii chiar pierzându-și viață. Corupția ucide. În cel mai concret, deloc teoretic, mod

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW