Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Secretarul de Stat american Antony Blinken, vizită în Orientul Mijlociu pentru a negocia un armistițiu în Fâșia Gaza

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 martie 2024 Etichete: , ,

Secretarul de Stat american Antony Blinken face o vizită în Orientul Mijlociu miercuri, în scopul de a negocia un armistițiu pe termen scurt în Fâșia Gaza, unde populația palestiniană se confruntă cu amenințarea foametei după cinci luni de conflict între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, potrivit AFP.

În ultimele zile, au avut loc negocieri intense, întrucât directorul serviciilor de informații externe israeliene (Mossad) a vizitat Qatarul, alături de mediatorii din Egipt și Statele Unite. Aceste negocieri au fost stimulate și de o schimbare în poziția Hamas, care a indicat posibilitatea unui armistițiu de câteva săptămâni, după ce anterior a solicitat fără succes un armistițiu definitiv.

Cu toate acestea, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, acuză Israelul de „sabotarea” negocierilor printr-o operațiune la scară largă desfășurată la Spitalul al-Shifa din orașul Gaza.

Armata israeliană a anunțat marți că a ucis „zeci” de combatanți Hamas și membri ai Jihadului Islamic în acest spital și în zona din jur, precum și că a arestat „peste 300 de suspecți”.

ONG-uti şi agenţii ONU trag neîncetat semnalul de alarmă al unui risc iminent al foametei în enclavă, mai ales în nord, unde mai trăiesc aproximativ 300.000 de oameni, din cauza unei îngreunări a accesului ajutoarelor umanitare.

”100% din populaţia Fâşiei Gaza” se afl într-o ”situţie de insecuritate alimengtară gravă”, a denunţat marţi secretarul de Stat american Antony Blinken.

”Este prima oară când o populaţie întreagă este clasată în acest fel”, a denunţat el înaintea unui nou turneu regional în Arabia Saudită, joi în Egipt la discuţii cu oficiali de rang înalt.

Şeful diplomaţiei americane a anunţat că va discuta despre „eforturile desfăşurate pentru a ajunge la un acord de încetare imediată a focului care să asigure eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi” şi o „intensificare a eforturilor internaţionale de creştere a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza şi coordonarea post-conflict în Fâşia Gaza”.

Antony Blinken întreprinde această călătorie în Orientul Mijlociu după ce s-a întors dintr-un turneu în Asia.

O delegație militară va vizita Washingtonul în curând pentru a discuta despre modalitățile de a ataca Hamas fără a lansa o ofensivă terestră extinsă în Rafah, conform anunțului președintelui american Joe Biden. Comunitatea internațională este îngrijorată de consecințele unei posibile operațiuni israeliene în Rafah, un important bastion al Hamasului, unde locuiesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni refugiați de război.

Statele Unite exercită presiuni asupra Israelului pentru a evita un asalt generalizat în Rafah, pentru a preveni mai multe victime civile și pentru a nu agrava situația umanitară deja gravă din Fâșia Gaza. Canada va înceta să mai trimită armament în Israel, conform unei surse guvernamentale canadiene, iar ministrul canadian de Externe Mélanie Joly a subliniat că nu au fost aprobate exporturi de material militar către Israel începând cu 8 ianuarie.

Ministrul israelian de Externe Israël Katz consideră decizia Canadei „nefericită”, deoarece ar submina dreptul Israelului de a se apăra.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW