Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Secretar de stat în Ministerul Economiei: Ne gândim foarte serios la suspendarea obligației rambursării pachetelor turistice de către agenții. Vom veni cu o măsură compensatorie

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 5 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Emil-Răzvan Pirjol, a declarat că analizează suspendarea Ordonanței 2/2018, care obligă operatorii la rambursarea pachetelor turistice, în contextul crizei generate de virusul Covid-19, însă a dat asigurări că va veni cu o măsură compensatorie.

„Ne gandim foarte serios la suspendarea acestei Ordonante 2 (Ordonanta nr. 2/2018 privind pachetele de serviciide calatorie si serviciile de calatorie asociate n.r.), care obliga rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineinteles sa venim cu o masura compensatorie.

Ideea este ca am dori, pentru moment, sa evitam aceasta presiune asupra agentiilor, pentru ca in astfel de situatie nu vom face decat sa grabim intrarea lor in insolventa. Pe de alta parte, trebuie gasita o masura care sa asigure consumatorul ca isi va recupera banii sau daca doreste sa reprogrameze, ceea ce noi ii sfatuim fara doar si poate, sa aiba aceleasi conditii ca si cele precedente”, a declarat Emil-Razavn Pirjol, la Antena 3.

Pirjol susține că în prezent agențiile își pot trimite oamenii în șomaj „cu greutate”, pentru că sunt ocupați cu gestionarea reclamațiilor și a doleanțelor de rambursare, iar în prezent se analizează o măsură care permite agențiilor să emită un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, pentru reprogramarea vacanțelor.

„Intr-o prima faza, ne-am gandit sa apelam la ratiune si la calm prin eventuala suspendare a acestei Ordonante, care sa dea un respiro agentiilor. Astazi agentiile cu greutate nu isi pot trimite oamenii in somaj pentru ca sunt ocupati peste 100% cu gestiunea reclamatiilor, a doleantelor de rambursare, a voucherelor si asa mai departe.

Ideea este ca o agentie sa poata emite un certificat, haideti sa il numim un certificat, pe o durata de 18-24 de luni, timp in care clientul sa poata sa isi reprogrameze aceasta vacanta”, a adaugat secretarul de stat in Ministerul Economiei.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei susține că poate exista riscul ca multe agenții să diaspară din cauza faptului că nu vor avea resursele necesare rambursării sumelor plătite de turiști pentru vacanțe,

„Poate sa existe acest risc ca aceasta agentie sa dispara. De aceea, am spus ca incercam sa aflam cat de repede posibil, si la aceasta se referea ministrul Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – n.red.), ca aplicatie. De fapt va fi un portal in care agentiile si toti operatorii economici, pentru ca nu sunt numai agentiile, agentiile sunt primele afectate, dar ganditi-va si si la hotelierii care au incasat in sistemul early booking una-doua rate. Si ei sunt in aceeasi situatie.

Acesti oameni au investit in deschiderea sezonului estival, banii nu mai sunt la operatori. Este foarte greu astazi sa ne gandim ca vor reusi sa ramburseze. Si atunci ne-am spus: haideti sa incercam intr-un timp cat mai scurt, ma refer la zile, sa putem estima totalitatea sumei care astazi este platita in avans, atat de clienti cat si de agentii, catre alte state, de exemplu. Sa avem o imagine clara a sumei si de acolo sa incepem sa lucram pe o eventuala cerere de rambursare”, a explicat Pirjol.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW