Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Secetă în România: Restricții la furnizarea de apă, în peste 700 de localități 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 august 2022

Seceta se face intens resimțită în România. Pe lângă suprafețele întregi de culturi agricole compromise, potrivit unui comunicat transmis marți, 2 august, de Administrația Națională „Apele Române”, locuitorii din 779 de localități întâmpină restricții la folosirea apei din cauza cantităților insuficiente.

Conform sursei citate, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri (cu folosință complexă) este de 73,61%, peste pragul de 70%.

„Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,19 miliarde de metri cubi de apă, în scădere față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. Aceasta este suficientă și poate asigura necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafață”, arată reprezentanții „Apele Române”.

Conform aceleași surse, orașele mari, inclusiv Bucureștiul, nu se confruntă cu probleme legate de alimentarea cu apă. De exemplu, Bucureștiul se alimentează din râul Argeș și Dâmbovița prin intermediul unui complex de acumulări hidrotehnice și derivații care permit asigurarea fără restricții a resursei de apă în vederea potabilizării pentru următoarele luni.

Debitele Dunării, scăzute, la jumătate față de media lunii august

Debitul Dunării la intrarea în țară este de 1860 mc/s, fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s).

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere și va ajunge în jurul valorii de 2000 mc/s în data de 8 august.

La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare.

Conform datelor pe care le deținem, Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în țară un debit de 1800 mc/s.

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW