Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Discuțiile cu americanii schimbă poziția Austriei cu privire la integrarea României în Schengen

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 11 decembrie 2023 Etichete: ,

După ce Austria a respins aderarea României la Spațiul Schengen acum un an, diplomații români au depus eforturi constante pentru a găsi o soluție, iar primele progrese sunt vizibile. Acest lucru vine în urma declarației ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, care a anunțat că Viena este dispusă să renunțe la controalele de securitate de la aeroporturi, dacă vor fi îndeplinite anumite condiții.

Discuțiile dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu liderii politici din Viena au avut, de asemenea, un rol esențial pentru a se renunța la veto, având în vedere că România reprezintă un important aliat al SUA în Europa de Est.

Următorii pași vor fi discutați și conveniți în cadrul Forumului de la Salzburg, o reuniune a miniștrilor de interne ai UE programată pentru luni și marți în Slovenia. Karner solicită o triplare a operațiunilor Frontex în Bulgaria și un spor de fonduri din partea UE pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Monitorizarea graniței dintre Bulgaria și România de-a lungul Dunării va continua. De asemenea, se propune ca România și Bulgaria să fie de acord să primească solicitanți de azil sirieni și afgani aflați în Austria.

Potrivit Der Standard, Bucureștiul este pregătit să primească înapoi solicitanții de azil care călătoresc prin România conform Regulamentului Dublin.

Austria și-a justificat veto-ul asupra aderării României la Spațiul Schengen, susținând că în țara sa ajung prea mulți migranți. În schimb, la București, s-a subliniat că doar maximum două procente dintre migranți au tranzitat prin România, majoritatea parcurgând traseul prin Serbia și Ungaria.

Se preconizează că la aeroporturi vor fi eliminate controalele în luna martie și ulterior în toamnă, după alegerile din Austria, urmând ca apoi să fie eliminate și controalele la frontierele naționale. Această evoluție este de asemenea în beneficiul companiilor austriece, care înregistrează pierderi semnificative din cauza timpului de așteptare la frontiere.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că urmează negocieri tehnice pentru intrarea României în Spațiul Schengen.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW