Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Se mai face Guvernul? Cum negociază PSD și PNL împărțirea puterii în viitorul Executiv, în timp ce USR se uită de pe margine

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 8 noiembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Florin Cîțu ar putea rămâne premier interimar până în 19 decembrie, au declarat surse politice pentru Main News. Pe de altă parte, alți lideri PNL vor ca noul Guvern să treacă până la finalul acestei luni. Negocierile avansează între PNL și PSD, fără ca un executiv PNL-USR să mai aibă prea mari șanse.

Favorit la preluarea funcției de premier rămâne Nicolae Ciucă, spun sursele citate. Susținut și de președinte, fostul șef al Armatei are mai multe șanse decât Florin Cîțu. PSD nu vrea să intre la guvernare într-un executiv condus de actualul șef al PNL.

Cum se împart ministerele

Mare parte din ministere nu au fost încă, discutate de cele două tabere. Din ședințele separate ale PNL și PSD se conturează, însă, câteva direcții. Ambele partide au propriile cerințe, la care nu par a renunța.

Astfel, PNL ar urma să ia Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii.

În paralel, PSD ar gestiona Munca, Apărarea și Transporturile.

Principalul minister al UDMR, care rămâne în Guvern, este cel al Dezvoltării.

Ce se întâmplă cu Justiția

Un mare semn de întrebare este legat de Ministerul Justiției.

PNL și PSD vor să își împartă cele două ministere, pentru că ambele sunt avizatoare pe proiecte importante. Să ne amintim scandalul legat de lipsa avizului pentru PNDL 3 din partea Ministerului Justiției, condus de Stelian Ion.

PSD nu vrea Justiția, însă. În tabăra liberalilor, părerile sunt împărțite. Florin Cîțu ar ceda portofoliul, dar președintele nu vrea, potrivit unor surse.

Cine intră în Guvern

Pe lângă Nicolae Ciucă, din partea PNL numele cunoscute care ar putea face parte din viitorul Guvern sunt: Lucian Bode la Interne, Dan Vîlceanu la Finanțe, Nelu Tătaru la Sănătate.

Cătălin Predoiu ar putea prelua Apărarea (dacă nu merge la PSD) sau Justiția. Raluca Turcan ar putea rămâne la Ministerul Muncii. Portofoliul ar fi dorit și de social-democrați, care ar putea să o propună pe Gabriela Firea.

Cert este că, deocamdată, lista numelor nu a fost stabilită de PSD și PNL. Ea rămâne deschisă, cum se întâmplă, de altfel, și cu calendarul negocierilor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW