Se anunță o nouă grevă. Sindicat din Sănătate: Am declanșat conflictul colectiv de muncă
Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat luni, 5 iunie, că a inițiat procedurile legale pentru declanșarea unui conflict colectiv de muncă și a demarat colectarea semnăturilor pentru organizarea unei greve. Pentru a se declanșa greva, este necesar ca cel puțin jumătate din sectorul sănătății să semneze în sprijinul acesteia.
Federația Solidaritatea Sanitară solicită, pe termen lung, aplicarea noii legi a salarizării, conform acordului existent, iar pe termen scurt, acordarea salariilor de bază conform legii salarizării pentru anul 2022. De asemenea, se cere plata corectă a sporului de tură și a celui pentru lucrul în zile libere și sărbători legale, raportată la salariul de bază, precum și utilizarea valorii coeficientului de ierarhizare la nivelul salariului minim brut pe economie (3000 lei), inclusiv pentru stabilirea indemnizației de hrană și acordarea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă din sectorul public de sănătate.
Federația susține că că personalul auxiliar din domeniul sănătății, cum ar fi infirmierele, îngrijitoarele și brancardierii, este cel mai grav afectat de disfuncționalitățile legii salarizării unice, care generează inechități. Aceștia nu beneficiază de salariile de bază prevăzute în legea salarizării pentru anul 2022 și au în mare parte salarii situate la nivelul salariului minim pe economie. De asemenea, indemnizația de hrană nu este actualizată conform nivelului corect, iar personalul auxiliar este afectat în mod egal de deficitul de personal din sistemul public de sănătate.
„Această situaţie este generată fie de locul din ierarhie, fie de faptul că salariul de bază prevăzut în lege este sub nivelul salariului minim pe economie, aplicându-se acesta din urmă. Deoarece au salariile de bază situate în zona salariului minim pe economie, angajaţii din categoria personalului auxiliar sanitar beneficiază în cea mai mică măsură de ierarhia salarială din legea salarizării. Are drepturile aferente participării la asigurarea continuităţii îngrijirii pacienţilor şi lucrului în diferite condiţii de muncă stabilite prin raportare la salariul de bază de la 1 ianuarie 2018, în cea mai mare parte a cazurilor acesta fiind salariul minim pe economie din anul 2018. În consecinţă, într-o bună parte a cazurilor, salariile infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor constituie o combinaţie dintre două salarii minime pe economie: cel din anul 2018 şi cel actual. Astfel, în aceste cazuri salariul de bază este stabilit la nivelul salariului minim pe economie actual, iar restul drepturilor sunt stabilite prin raportare la salariul minim pe economie din anul 2018”, afirmă sindicatul.
Totodată, Federația a subliniat că revendicările sale fac parte din programul de proteste anunțat, care poate culmina cu o grevă națională. În prezent, Federația Solidaritatea Sanitară a declanșat conflictul colectiv de muncă și a solicitat Ministerului Muncii să medieze acest conflict. Colectarea semnăturilor pentru grevă a început, iar minim jumătate din sectorul public de sănătate trebuie să semneze pentru a susține și a participa la grevă.
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Comentarii