Wednesday, December 1, 2021
Jurnalism corect


Scrisoarea PSD către liderii europeni: Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 14 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu a declarat, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că social-democrații vor trimite o scrisoare președintelui Comisiei Europene, președintelui Parlamentului European și Comisiei de la Veneția în care vor semnala faptul că Guvernul face abuz și vrea să schimbe legile electorale prin faptul că se dorește revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Am mai luat o decizie sa trimitem o scrisoare din partea PSD atât la preşedinta Comisiei Europene, cât şi la grupul social democrat, cât şi la toţi europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în ciuda unor recomandări ale Comisiei de la Veneţia, nu ai voie sa modifici aceste legi cu două-trei luni înainte de momentul electoral”, a declarat preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

În scrisoarea pe care social-democrații o vor trimite instituțiilor europene social-democrații se plâng că „ forțele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral. Mai exact, partidele aflate la putere intenționează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene, la două tururi”, scrie în sursa citată.

De asemenea, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susține că „realizarea unor modificări structurale de asemenea natură a sistemului electoral, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, putând favoriza anumite partide, în tentația lor de a-și crea condiții avantajoase în competiția electorală”.

Social-democrații susțin că este mai grav faptul că Guvernul PNL și-a anunțat public intenția „de a face aceste modificări prin procedura angajării răspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publică sau parlamentară pe acest subiect atât de important pentru democrație și pentru existența statului de drept din România”.

Scrisoarea social-democraților poate fi consultată AICI

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW