Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Scrisoarea președintelui ÎCCJ: Pensiile magistraților nu sunt ”speciale” și nu sunt nici ”nesimțite”, sunt o garanție a independenței

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 29 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a trimis o scrisoare deschisă prin intermediul căreia transmite că de o lungă perioadă de timp, „celelalte puteri ale statului tratează justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o <<Cenușăreasă>>, iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu <<deranja>> celelalte puteri ale statului.

„Ca judecători suntem educaţi să ne inhibăm partea emoțională, în special în comunicarea publică. Însă nu trăim închiși în sediul Înaltei Curți de Casație de Justiție, facem parte din societate și cunoaștem că opinia majoritară a cetățenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o țară democratică că societatea greșește sau că opinia poporului român poate fi ignorată”, susține Corina Corbu.

Președintele ÎCCJ a precizat că pensiile magistraților nu sunt „pensii speciale” și nu sunt nici „pensii nesimțite”.

„Sunt datoare să o spun din nou – pensiile magistraților nu sunt ”pensii speciale” și nu sunt nici ”pensii nesimțite”. Excesele trebuie sancționate și corectate, însă pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanție a independenței, sunt un element care le permite să îşi îndeplinească funcţiunea socială. Pensiile de serviciu ale magistraţilor includ o  componentă contributivă și o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilitățile și interdicțiile la care sunt supuși. În pofida legendei induse la nivelul percepției publice, pensiile de serviciu nu sunt o invenție românească, e suficient să ne uităm la situația din instituțiile Uniunii Europene și din majoritatea statelor membre”, a mai transmis Corbu.

Totodată, Corina Corbu a mai spus că un sistem judiciar corect, eficient și rapid este, pentru o țară, din punct de vedere economic, echivalentul unei rețele de autostrăzi.

„Aud foarte des în ultima vreme afirmația că sistemul judiciar ne costă prea mult – salariile și pensiile magistraților sunt ”nesimțite”, „în fond nu îi obligă nimeni să fie judecători”, grefierii au „pretenții absurde” etc. Cu privire la  toate acestea pot doar reaminti că un sistem judiciar corect, eficient și rapid este, pentru o țară, din punct de vedere economic, echivalentul unei rețele de autostrăzi. Fără a se înţelege de aici că s-ar putea vreodată renunţa la una în favoarea celeilalte. Întrebați orice antreprenor care sunt condițiile realizării unei investiții și nu cred că nu va menționa infrastructura, o legislație previzibilă și stabilă și un sistem judiciar eficient și rapid pentru soluționarea eventualelor litigii. Cred că puteți trage singuri concluziile în privința tuturor celor trei elemente, v-aș invita însă să ne gândim uneori nu cât ne costă o justiție eficientă, ci cât ne costă, ca țară, dacă nu o avem”, se mai arată în sursa citată.

Judecătorii ÎCCJ vor sesiza CCR

Judecătorii Instanței Supreme vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la prevederea adoptată în Camera Deputaților, prin care sunt eliminate inclusiv pensiile speciale ale magistraților, potrivit unor surse judiciare. Magistrații ÎCCJ se vor întâlni în ședință, pentru a formaliza decizia, miercuri, la ora 18.

,,Președinte Înaltei Curți de Casație și Justiție a luat măsurile necesare pentru convocarea Secțiilor Unite în data de 29.01.2020 la ora 18:00”, a transmis ÎCCJ.

Potrivit unor surse judiciare, magistrații vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la pensiile de serviciu.

Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că ,, a luat act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate în data de 21.01.2020, în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților afectează independența și statutul acestora”.

Potrivit CSM, eliminarea pensiilor poate afecta actul de justiție.

La rândul lor, peste 6.000 de grefieri din toată țara au protestat, marți, în semn de protest față de eliminarea pensiilor de serviciu. Ei au blocat activitatea, gestionând doar dosarele urgente și cele în care sunt implicate persoane arestate.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Camera Deputaților este forul decizional.

Vezi aici Scrisoarea deschisă a președintelui ICCJ

Sursa photo: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *