Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Scrisoare deschisă pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Mihai Șora, Ion Caramitru, Radu Vancu și Mădălin Hodor, printre semnatari

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 februarie 2021

Mai multe persoane publice, printre care filozoful Mihai Șora, actorul Ion Caramitru, scriitorul Radu Vancu și istoricul Mădălin Hodor, au transmis o scrisoare deschisă în care solicită desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

Scrisoarea este adresată președintelui Senatului, Anca Dragu, președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prim-ministrului Florin Cîțu și viceprim-miniștrilor Dan Barna și Kelemen Hunor.

Semnatarii consideră total nejustificată finanțarea de la bugetul de stat a acestei instituții în condițiile în care studiile publicate nu indică niciun vinovat pentru crimele Revoluției.

CITEȘTE ȘI: Comisia Juridică din Senat a dat raport de admitere pentru desființarea Institutului Revoluției Române

Redăm textul integral al scrisorii

Către:

Anca Dragu, președinte al Senatului,

Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților, președinte PNL,

Florin Cîțu, prim-ministru al guvernului,

Dan Barna, viceprim-ministru, co-președinte Alianța USR-PLUS,

Kelemen Hunor, viceprim-ministru, președinte UDMR

14.02.2021

Vă solicităm finalizarea demersului privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Considerăm finanțarea din partea statului a acestui institut nejustificată.

Activitatea institutului a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale Revoluției.

Reamintim faptul că a fost dată deja o ordonanță de urgență pentru desființarea acestui Institutut (în 30 decembrie 2019, de către guvernul condus de Ludovic Orban), dar majoritatatea PSD din Parlament a respins acea ordonanță.

Președintele României Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanța de urgență, subliniind că instituția ”nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”.

Prin Legea 556/2004, cercetătorii IRRD “și-au asumat obligația de a evalua dimensiunea represiunii, în urma căreia au rezultat morți, răniți, arestați, molestați”. În mod convenabil însă – și simptomatic pentru conivența regimului Iliescu cu fosta Securitate -, Institutul înființat de fostul președinte “nu și-a propus să stabilească vinovații pentru săvârșirea de abuzuri și crime”, chiar în cazul când “faptele au fost evidente și clare” și “descrise ca atare în lucrări și studii”.

Considerăm că este un act de ipocrizie și impostură știintifică să pretinzi că studiezi represiunea “în urma căreia au rezultat morți, răniți, arestați, molestați”, să scoți sute de “lucrări și studii” despre fapte evidente care au produs moartea a peste o mie de români, fără să numești, măcar instituțional, pe autorii crimelor.

Concret, deși, în virtutea probelor adunate, au confirmat în mod repetat existența teroriștilor de după 22 decembrie, lucrările IRRD au evitat cu asiduitate să-i identifice pe aceștia. Chiar dacă probele le dovedeau cu prisosință existența!

La 31 de ani de la momentul definitoriu al curajului său, poporul român a rămas cu tragica întrebare, devenită aproape retorică prin repetiție: “Cine a tras în noi după 22?”. Este o nedreptate profundă pentru memoria eroilor care ne-au redat și apărat libertatea în decembrie 1989. Este dureroasă pentru urmașii acestora, pentru răniții rămași în cărucioare de invalizi, pentru memoria colectivă și pentru imaginea noastră ca popor.

Această sarcină ar fi potrivit să revină instituției abilitate în acest sens care este, conform legii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. IICCMER are “în centrul tuturor demersurilor” sale “victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise”.

Este oare necesar să subliniem că abuzurile și crimele comise la Revoluție au fost ultima și cea mai sângeroasă crimă a comunismului și a dictatorului Nicolae Ceaușescu, prin aparatul său represiv?

Semnatari:

Asociația Revoluționarilor fără privilegii

– Radu Filipescu – președinte

– Ion Caramitru – vicepreședinte

Fundația Gheorghe Ursu

– Gabriel Andreescu – președinte

– Andrei Ursu – membru CA

Societatea Timișoara

– Florin Mihalcea- președinte

Dan Voinea – general, fost procuror militar șef

Asociaţia umanitară pentru protejarea şi sprijinirea invalizilor, răniţilor şi urmaşilor celor căzuţi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 – Dolj

– Costinel Venus Mirea – președinte

Membri GDS

– Andrei Cornea

– Mihai Șora

– Radu Vancu

– Rodica Culcer

– Sorin Ioniță

– Vlad Zografi

– Daniel Cristea-Enache

– Mădălin Hodor

– Sorin Alexandrescu

– Smaranda Vultur

– Magda Cârneci

– Emil Ionescu

– Andrei Oișteanu

– Brîndușa Armanca

– Ștefan Vianu

– Alin Teodorescu

 

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *