Thursday, June 4, 2020
Jurnalism corect


Scriitorul Paul Goma a murit din cauza infectării cu virusul Covid-19/ Orban: A reușit aproape de unul singur să ne trezească și să ne cheme la luptă

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 25 martie 2020 Etichete: , ,

Scriitorul și disidentul Paul Goma (84 de ani) a murit din cauza infecției cu virusul Covid-19,într-un spital din Paris, a anunțat, miercuri, biografa acestuia, Mariana Sipoș.

„În urma unul mesaj primit din Franța, cu regret și mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitie Salpetriere, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat”, a transmis biografa lui Paul Goma, într-un comunicat pentru G4media.ro.

Trupul scriitorului va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirul Pere Lachaise din Paris.

Cine a fost Paul Goma

Paul Goma s-a născut într-o familie de învățători români din Basarabia. După pierderea acestui teritoriu în urma pactului Ribbentrop-Molotov, familia scriitorului s-a refugiat în România.

Paul Goma a fost un critic dur al regimului comunist. În anul 1957 a fost condamnat la doi ani de închisoare pe care i-a executat în închisorile Jilava și Gherla.

Pe 20 noiembrie 1997, lui Goma, soției și copilului acestuia le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați în Franța, ca apatrizi. Ajunși la Paris, au cerut azil politic, iar de acolo Paul Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist și a lui Nicolae Ceaușescu.

În anul 2013, Paul Goma a primit cetățenia Republicii Moldova.

Ludovic Orban a transmis un mesaj prin care afirmă că Paul Goma va rămâne vocea care a cerut ca regimul ceaușist să respecte drepturile omului „un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranța și a întărit rezistența în sufletele noastre”.

„Am primit vestea tristă a  dispariției unuia dintre marii dizidenți anticomuniști ai României. Paul Goma a fost un supraviețuitor. În tinerețea sa a rezistat regimului de exterminare din închisorile comuniste Jilava și Gherla, apoi în domiciliul forțat din Bărăgan. În anii maturității a făcut față atacurilor îndreptate contra lui de Nicolae Ceaușescu însuși și persecuțiilor la care a fost supus de Securitate, apoi lungului exil ca persoană lipsită de cetățenie. Astăzi a fost ucis de inamicul nevăzut și necruțător care amenință umanitatea. Atunci când Revoluția era încă departe și când comunismul părea de neclintit, Paul Goma a reușit aproape de unul singur să ne trezească și să ne cheme la luptă. Pentru noi el va rămâne întotdeauna vocea care a cerut ca regimul ceaușist să respecte drepturile omului, un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranța și a întărit rezistența în sufletele noastre. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis Orban.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW