Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Școlile ar putea fi închise 2 săptămâni, timp în care elevii vor fi în vacanță. Decizia va fi luată la Cotroceni

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Închiderea școlilor timp de două săptămâni, perioadă în care elevii vor fi în vacanță – este una dintre măsurile care vor fi luate în discuție în ședința din această seară, de la Palatul Cotroceni, convocată de președintele Klaus Iohannis. Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat informația pentru Main News.

Toate variantele sunt deschise în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm! În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă”, a declarat pentru Main News ministrul Cîmpeanu.

O decizie în acest sens ar urma să fie luată în ședința din această seară de la Palatul Cotroceni.

Ce spun elevii și părinții

De precizat este că această măsură – decalarea anului școlar cu 2 săptămâni – era prevăzută și în programul de guvernare al USR. Main News a stat de vorbă cu reprezentanții elevilor și ai părinților pentru a le afla părerea chiar la începutul acestei săptămâni. Niciuna dintre părți nu este de acord cu decalarea anului școlar, pentru că astfel vor fi întârziate examenele naționale, iar acest lucru ar da peste cap elevii.

Iulian Cristache, președintele Federației naționale a asociațiilor de părinți, a explicat, luni, pentru Main News efectele unei astfel de măsuri, în eventualitatea în care s-ar aplica:

Nu suntem de acord cu această propunere (…) Atât timp cât avem ordinul comun care dă posibilitatea la nivelul fiecărei școli să se ia o decizie de intrare în online, nu are rost să avem o gândire unitară și să intrăm în lockdown acolo unde incidențele nu sunt mari (…)

Învățământul primar deja mai are puțin și intră în vacanță. O să aibă vacanță acum, în octombrie. Deci, va fi o săptămână din ceea ce își doresc dumnealor. Pe de altă parte, recuperarea orelor ar trebui să se facă în continuarea structurii anului școlar, iar calendarul pentru anul viitor arată că la începutul verii sunt programate deja examenele naționale, Evaluarea Națională, apoi Bacalaureatul, avem sesiuni, sunt toate legate, sunt lipite, nu ai loc.

Mai avem și sesiunea a doua de Bacalaureat, care deja nu mai poate fi decalată. Aia era decalată la sfârșitul lunii august, unde o decalăm încă 2 săptămâni? Ne ducem până în 15 septembrie?”, a declarat pentru Main News Iulian Cristache.

El a adăugat că o altă problemă ar putea fi și temperaturile extrem de ridicate din timpul verii, dar și faptul că absolvenții de liceu au nevoie de timp pentru a aplica la universitățile din străinătate.

La rândul său, Ariana Dudună, reprezentantă a Asociației de Elevi din Constanța, a evidențiat că decalarea anului școlar nu prezintă niciun beneficiu pentru elevi.

Considerăm că propunerea respectivă nu este în avantajul elevilor, pentru că deși e o propunere mai bună decât anul trecut (…) trebuie să luăm în considerare faptul că decalarea examenelor naționale înseamnă o stare de incertitudine pentru elevii care le susțin și, în al doilea rând, susținerea acecstora (examenelor – n.red.) în condiții meteo nefavorabile.

De altfel, există riscul să avem elevi care vor susține Bacalaureatul la temperaturi de 30 – 35, chiar și 40 de grade. Prin prisma faptului că nu există infrastructura necesară să fie asigurată un sistem de ventilație eficientă, astfel încât temperatura sî fie optimă în sălile în care elevii susțin examenul național, considerăm că nu este o măsură avantajoasă”, a precizat Ariana Dudună pentru Main News.

Aceleași argumente au fost transmise Main News și de către Ana Maria Groza, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov:

AEBI se opune vehement acestei propuneri. În primul rând, de ce să existe o vacanță de două săptămâni când elevii pot învăța în acele două săptămâni online, atunci când vine vorba de problematica incidenței. Mai mult, o întrerupere bruscă a cursurilor produce confuzie, mai ales pentru elevii din anii terminali. Calendarul de bacalaureat se va muta prea aproape de admiteri și va fi un stadiu haotic. Această decalare a fost prost introdusă și în anul precedent, iar elevii au trebuit să vină la școală pe caniculă să învețe”.

Evaluarea Națională 2022 este programată să aibă loc în perioada 14-17 iunie 2022, iar probele scrise ale examenului de Bacalaureat sunt prevăzute să aibă loc în perioada 20 – 24 iunie 2022.

Noi restricții

Președintele Klaus Iohannis are programată miercuri o ședință în care vor fi stabilite noi restricții pentru a limita răspândirea COVID-19. Sursele Main News spun că nu se va introduce din nou starea de urgență, însă alte variante sunt luate în calcul, precum școala online sau carantina în timpul nopții sau chiar carantina generală.

Între altele, toate școlile ar urma să intre în sistem online, prezentarea certificatului verde ar urma să fie obligatorie la locul de muncă, iar ora la care se închid magazinele ar putea fi modificată (în prezent, acestea se închid la ora 22:00 când rata de infectare trece pragul de 6 cazuri la mia de locuitori în weekend, și toată săptămâna dacă incidența este mai mare de 7,5). Totodată, se va discuta și despre impunerea unei carantine de noapte sau a unei carantine generale, dar asta în funcție de incidența din fiecare localitate.

Acestea sunt câteva variante de lucru, iar în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 în perioada următoare, situația se poate schimba oricum. Rămâne de văzut ce vor discuta și stabili mai exact guvernanții cu șeful statului.

La întrunire vor participa premierul demis Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță.

Context

Președintele a anunțat marți, în cea mai neagră zi de când a debutat pandemia de COVID-19 în România, că va convoca această întrevedere:

„Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de astăzi (marți – n.red.) confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.

Am decis să convoc mâine (miercuri – n.red.) o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, declara în 19 octombrie Iohannis.

Declarația șefului statului a venit în cea mai neagră zi a pandemiei, când România a doborât recorduri pe linie – 574 de decese, aproape 18.900 de cazuri noi și peste 1.800 de bolnavi internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *